0

А лтернарията, известна още като ранна болест по доматите, е първото заболяване, което напада тези растенията през годината.

Алтернарията, известна още като ранна болест по доматите, е първото заболяване, което напада тези растенията през годината.

Причинява се от гъбичката Alternaria solani. Тя презимува в почвата, очаквайки подходящо време да атакува. След първото инфектиране, гъбичката може да намери пристан в плевелите наблизо или в други растения, които след това могат да заразят доматите ви.

Условия

Подходящите условия за развитие на болестта са дъждове с определена продължителност, съчетани с топло време и висока влажност.

След силен дъжд, спорите инфектират растението и след няколко дни симптомите са налице.

Важно е да знаете, че след първоначалната инфекция, може да настъпи последващо заразяване чрез калните пръски от дъжда или при поливане отгоре. Спорите също така се разпространяват и чрез вятъра, пише „Рурълспраут“.

Именно затова е важно да хванете заразата навреме.

Критичния период за поява на алтернария са от началото до средата на вегетационния период.

Белези

Как да разпознаете болестта?

Кафяви петна – алтернарията се познава по типичните кафяви петна върху листата, стъблата и плодовете на растението, които приличат на център на мишена за дартс или на пръстените на дърво.
Жълт пръстен – петната могат да имат жълт външен пръстен.
Падане на листата – поразените листа могат да падат от растението и така да оставят плода да бъде изгорен от слънцето.
Хлътнали стъбла – стъблата могат да развития същите кафяви петна като листата, като мястото обикновено е хлътнало.
Окапване на плодовете – доматите обикновено окапват. Те също могат да развият кафяви петна.

Унищожителят

Фитофтората също се нарича късна болест по доматите. Латинското й наименование Phytophthora infestans се превежда като Унищожителят на растения – само да имате представа колко неприятно е това заболяване.

Напада доматите и картофите. За неин причинител първоначално се е смятала гъбичка, но в последствие е установено, че това е водна плесен или оомицет.

Разпространява се в почвата чрез инфектирани растения и картофи, а спорите й се реят във въздуха.

Как да разпознаем фитофтората?

Синьо-сиви петна – по листата се появяват петна, първоначално със синкаво-сив цвят. Впоследствие петната стават кафяви, преди листата да опадат. Инфекцията бързо се разраства – растението може да остане напълно без листа в рамките на две седмици.
Мазно-зелени петна – плодовете могат да развития мазни петна с маслиненозелен цвят и често окапват.
Белезникава плесен – както листата, така и плодовете могат да развият мъхната плесен около тъмните петна.

Подобно на алтернарията, фитофтората предпочита влажно време и се проявява, когато времето захладнее от средата до края на сезона.

Глобален проблем

Фитофтората е глобален проблем и затова съществува натиск както големите производители, така и малките градинари да унищожават заразените растения, вместо да ги лекуват. Спорите се носят по въздуха и лесно могат да се разпространят към други растения във вашата градина, както и към съседните.

Решението не е лесно, но е по-добре да унищожите една реколта, вместо да позволите на заболяването да се разпространи и така да трябва да се справяте с него година след година.

Септориоза

Септориоза (бели листни петна) – това е друго гъбично заболяване, причинено от Septoria lycopersici. Тази болест може да се появи по всяко време, но най-често в началото на сезона, при влажно време.

Как да я разпознаем?

Отдолу към върха – петната започват от долния край на листата и се разпространяват към върха. Жълтеникавите петна се появяват от обратната страна на листата и бавно пробиват към лицевата страна.
Само листата – болестта обикновено засяга само листата и много рядко плодовете.
Окапване на листата – листата изсъхват, стават кафяви и окапват. Растението заприличва на пръчка, плодът остава, но не може да узрее.
Малки точки в центъра – центърът на петната има малки тъмни точки.

Решение

Следвайте тези няколко съвета, за да предпазите доматите от тези болести.

1. Ротация.

Не отглеждайте доматите на място, където през последните две години са били гледани растения от семейство Картофови (Solanaceae) – домати, патладжани, пипер и картофи.
2. Хибриди.

Изберете устойчиви на болести хибриди.
3. Място.

Когато засаждате домати, осигурете им свободно място – както между отделните корени, така и спрямо другите растения. Така ще осигурите циркулация на въздуха като по този начин листата и почвата ще могат бързо да изсъхват.
4. Сложете опора.

Дръжте листната маса високо над земята. Осигурете опора на растенията и премахвайте по-ниските разклонения, за да не лежат в калта.
5. Мулчирайте.

Слагайки мулч, ще предотвратите калните пръски върху растенията. Най-добре е да използвате покривало, но органичните мулчове също ще свършат работа.
6. Не поливайте отгоре.

Не поливайте растенията отгоре, а изливайте водата директно върху почвата. Така ще избегнете влагата върху растенията, която може да отключи заболяването. Освен това няма да има кални пръски, които могат да съдържат спори. Използването на маркуч за напояване е чудесно решение, както и просто една обикновена кофа вода. Леко напоявайте почвата, вместо да мокрите самото растение.
7. Повдигнати легла.

Обмислете идеята да отглеждате доматите в повдигнати легла. Те имат по-добро дрениране и водата се оттича по-бързо.
Премахнете плевелите от същото семейство.

Заболяванията по доматите намират добър приемник сред растенията от семейство картофови, независимо дали са желани в градината ви или не и затова трябва да ги премахнете.


Изрежете и изгорете заразените участъци


За да се избавите от болестите по доматите, трябва да ги откриете рано. Изрежете и изгорете или изхвърлете на боклука всички инфектирани листа и плодове. Много е важно тези остатъци да не попаднат в компоста или в друга част на градината. След това грижливо измийте ръцете си или градинарските си ръкавици. Обеззаразете и инструментите, които сте използвали. Третирайте с подходящи фунгициди. Ако болестите обаче надделеят, най-добре е да се лишите от реколта една година. Изкоренете всички растения и ги изгорете. Третирайте почвата с био фунгицид и не засаждайте на същото място растения от семейство Картофови през следващите две години.

Спорен е въпросът дали можете да ядете плодовете, които не са засегнати. Те могат да крият други опасни болести, които да ви разболеят, а най-малкото вкусът им няма да е добър. В никакъв случай обаче не трябва да използвате доматите за затваряне в буркани. Гъбичките могат да променят pH на плода, което ще развали зимнината.