Алергологът д-р Теодора Вълчева-Ушева: Застудяването на времето обостря бронхиалната астма

Алергологът д-р Теодора Вълчева-Ушева: Застудяването на времето обостря бронхиалната астма

През есенно-зимния период зачестяват алергиите от домашни любимци

- Д-р Ушева, обострят ли се алергиите през есента и какво трябва да знаят пациентите?

- Алергиите са заболявания, които са актуални през всички сезони. Съответно протичат и със своите особености. Със застудяването на времето се обостря бронхиалната астма, независимо дали е алергична или не. Причината е, че ниските температури провокират пристъпи, особено пък ако са съчетани с анаеробно натоварване - ускорено дишане, например при тичане. Така че ако има такъв задух, това и сигнал и пациентът трябва да се насочи или към алерголог или към пулмолог. През есента зачестяват и ринитите, свързани с кихане, секреция през носа.

- Но те като че ли често се бъркат с респираторни заболявания?
- Така е. Диапазонът им е голям. Но ако се провокират кихания и секрети при смяна на температурата, това е признак на вазомоторен ринит. През този сезон се провокират и лекарствените алергии - към антибиотици, противовирусни препарати, заради това, че има пик на респираторните заболявания. Това са една голяма част от пациентите, които провеждат лечение за дихателни инфекции. Все по-често се увеличават случаите и на алергията към нестероидни противовъзпалителни средства. Това може да е първи признак, но може да е и разширяване на алергията.
- Злоупотребяват ли майките с това да дават лекарства на децата си?
- Наистина злоупотребяват. Става дума за свръх грижовни майки, които дават противовъзпалително и при най-малкото неразположение. А рекламите по медиите допълнително съдейства за злоупотреба с лекарства. Заради това при нас понякога идват пациенти със сериозни отоци. Другите алергии, типични при есенно-зимния период, са студовите уртикарии. За тях има специфични тестове за диагностика. Това заболяване може да се бърка с фамилна студова уртикария, която има съвсем различен генезис и се лекува с различни лекарства. Обострят се и атопичните астми, които са свързани с битови алергени, плесени. Това са активни алергени в затворените пространства. Концентрацията им се покачва, когато в помещението им има климатик или в офиси, банки с централен климатик. Имам пациенти, които съм лекувала с алергенни ваксини и са в ремисия, но изведнъж получават пристъп. Впоследствие се оказва, че са започнали работа в такъв тип сгради с климатици.
- Често обсъждаме, че мръсният въздух провокира алергии, особено в зимния сезон. За какво да внимаваме и как да се предпазим?
- Така е, от трафика и горивото замърсителите изострят алергиите на дихателните пътища и могат да са причина за отключване на астма или алергична хрема при известна генетична предразположеност. Отделно пък респираторните алергии зачестяват от експозиция от градски замърсители - трафик, битово отопление и др. През зимата обаче се обострят и алергиите от домашни любимци, защото космите са силен алерген. В същото време прекарваме повече време у дома на затворено и това може да провокира заболяването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.