Алерголог: Сменяйте предпазните маски на два часа

Алерголог: Сменяйте предпазните маски на два часа

Предпазните маски трябва да се сменят на всеки два часа. Това обясни пред Нова телевизия алергологът д-р Тихомир Мустаков.

Повечето маски, които се продават по аптеките, са за еднократна употреба. Те имат ресурс 2 часа и след това трябва да се хвърли, посочи д-р Мустаков. Маските за многократна употреба също трябва да се сменят и една не е достатъчна за цял ден извън дома.

„Те трябва да се сменят на по 2-3 часа и хората, които цял ден са извън дома си, трябва да се подготвят с 3-4 маски. Така могат да имат различна за градския транспорт и мястото, където работят”, обясни алергологът. Той посочи, че една маска за многократна употреба може да се пере до около 15 пъти. „Маските за многократна употреба се перат на 60 градуса или се пропарват на гореща пара и след това се изглаждат. Така се стерилизират и активират защитните йони в тях”, обясни още д-р Мустаков. Той подчерта, че дори и да сме се сдобили с маска, това не означавало, че сме решили своя проблем. Причината е, че някои филтри са по-рехави и пропускат частици, а други са по-плътни и пречат на дишането. Затова всеки трябва да избира каква маската трябва да носи според това, което ще прави.

„Когато човек е в затворено помещение и трябва да се предпазва при нормално дишане, може да избере по-лека маска. Когато е навън, е хубаво да има маска с екранирани качества. Това са двуслойните маски, с по-плътни материи”, допълни алергологът.

Д-р Мустаков посъветва астматиците да се насочат към маски, които са с филтри, за да дишат по-лесно. Тя можело да предотврати и навлизането на някой от алергените. Той обърна внимание, че астматиците трябва да внимават и при почистването на дома с различни дезинфектанти. „При желанието си да изчистят дома си от алергени и всякакви други дразнители, някои от тях развиват химични бронхити от дишането на изпарението на дезинфектантите”, обясни алергологът. Той допълни, че коронавирусът се числи лесно със сапун и затова не е нужно да се ползват тежки препарати. „Хлорните препарати са отровни и тогава човек си прави нещо като собствена газова камера”, каза още той и препоръча използването на спиртни или био препарати.

В сезона на алергиите човек може да обърква симптомите на сена хрема с тези на коронавирус. „Част от симптомите се припокриват – водниста хрема, дразнене в очите, понякога дразнене в гърлото и парене. Характерното за една инфекция като COVID -19, осен тези оплакания, е високата температура и силна отпадналост, които не са характерни за сената хрема”, посочи д-р Мутакатов. Той допълни, че витамин D влошава протичането на алергията, но трябва да се използва в умерени дози, защото може да се предозира от човек.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.