Александър Сиди: Откъде накъде 4-5 НПО-та ще разпределят парите за този сектор

Александър Сиди: Откъде накъде 4-5 НПО-та ще разпределят парите за този сектор

Откъде накъде 4-5 НПО-та ще разпределят парите за този сектор. Това коментира депутатът от ВМРО Александър Сиди пред Нова телевизия, а поводът са поправките, които внесоха преди дни за финансирането на НПО-та и за ограничаване на правомощията на новия съвет за гражданското общество. От ВМРО искат всички НПО-та да декларират, ако получават над 1000 лева от финансиране от чужбина.

Сиди поясни, че те са "за" развитието на гражданското общество, но е проблем, когато то се държи като правителствено. Даде пример с Тома Белев който един път е по телевизите като представител на НПО, на другия ден като общински съветник от София, а наред с това и член на партия.

"Типичен пример за лицемерието на неправителствения сектор", каза Сиди. Даде пример и с Българския хелзински комитет. По думите му част от НПО-та са с политически уклон и не работят за интересите на страната.

Новият съвет за граждаско общество към МС бил избран с процедура, а вицепремиерът Томислав Дончев щял да има само съвещателен глас в него. Съветът пък бил с правомощия като на държавна агенция.

"Как точно тези НПО-та ще разпределят близо 100 млн.лева?', попита той. 

Идеята им за безплатни детски градини за всички пък би коствало на бюджета между 70 и 100 млн.лева. Според него, ако няма пари в този бюджет, то може да се мисли за вдигане на тавана на подоходния критерий, а едва от догодина забавачките да са безплатни.

Повод са предложенията на МОН в закона за предучилищното образование. С тях се предлага обхващане и на 4-годишните, но заедно с това и държавата да поема забавачките на хората, който и сега са на социални помощи. По думите му децата не бива да се сегрегират още от тази ранна възраст.

Според него това няма да е причина за пробеми в коалицията. Надява се на решение и относно доброволческите отряди и заяви, че са готови отново да го внесат след разговори с МВР, за да видят кои са пробемните текстове. Той отново напомни, че ГЕРБ са се отказали в последния момент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.