Александър Йорданов на избираемо място в листата на ГЕРБ за евровота

Александър Йорданов на избираемо място в листата на ГЕРБ за евровота

Бившият депутат и посланик Александър Йорданов ще бъде поставен на избираемото шесто място в съвместната листа на ГЕРБ И СДС в  в предстоящите европейски избори. Това заяви председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов, след среща с представители на ръководството на ГЕРБ.

Двете партии подписаха споразумение днес в централата на ГЕРБ за съвместно явяване на изборите  с единна листа, с която да изпратят максимален брой евродепутати от България в ЕНП.

Освен Йорданов СДС номинират и главния секретар на синята партия Илия Лазаров, който ще заеме последно място в листата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Румен Христов подписаха споразумението в отговор на писмо на шефът на ЕНП Жозеф Дол за съвместно явяване на десните партии на предстоящите Европейски избори на 26 май.

Според Борисов липсата на Владимир Кисьов от листата е загуба, но ГЕРБ не се меси в работата на партньорите си. „Съжалявам, че Кисьов си направи отвод, защото сме работили дълги години с него, но не не се бъркаме в работата на СДС, сега съвмество ще се бори за по-добър резулат. Мисля, че Александър Йорданов е знаков човек от СДС, но ние можем да гарантираме, че ще работим за всички лица в листите. Такива номерца, които си правиха в наши сестрински партии с преференциите няма да допускаме и така ще бъдат инструктирани структурите“, коментира лидерът на ГЕРБ.

В споразумението е записано, че бъдещите евродепутати от общата листа на ГЕРБ и СДС поемат ангажимент, че през целия си мандат ще бъдат част от парламентарната група на ЕНП. На предизборните материали да присъстват имената и символите на партиите. Освен това депутатите поемат ангажимент да работят за приемане на България в Шенген и Еврозоната, както и против Европа на две скорости.

„Ще даде всички сили за едно успешно явяване на изборите, номинациите си съобразихме с какво ще допринесат кандидатите за постигане на резултатите“, коментира избора на Йорданов и Лазаров в листата Румен Христов. Сините са се спрели на двете имена от 15 номинации.   „Днес е добър ден за българската демокрация“, каза още Христов, като цитира прословутата фраза на Александър Йорданов от 13 октомври 1991 г., когато СДС спечели парламентарните избори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.