Александър Андреев за машинния вот: ЦИК ще направи всичко нужно да изпълни закона

Александър Андреев за машинния вот: ЦИК ще направи всичко нужно да изпълни закона

Нужни са към 10 000 машини за нормално гласуване, заяви той

ЦИК ще направи всичко необходимо да изпълни закон. Това коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ по повод последните промени в ИК и машинния вот. 

Той не отговори категорично дали ветото на Румен Радев върху ИК би забавило процедурата по осигуряването на машините. Андреев поясни, че процедурата трябва да се спази и след ветото поправките в ИК да влязат за разглеждане отново в НС.

Той напомни, че една голяма част от въпросите, които се поставяни са били обсъждани в различни формати. ЦИК пък още в началото на годината представи анализ – машинното гласуване, протоколите, недействителните бюлетини. 

Андреев изтъкна, че все още не може да се каже какви ще са машините. Досега ЦИК е изработила проект техническо задание върху основата, на която да се работи. Но първо законът трябва да бъде приет отново в НС.

За колко време пък ще мигат да се доставят машините зависело от участниците в обществената поръчка за доставка. Всеки производител и доставчик имал различни срокове в зависимост вида машината и къде произведена.

Колкото по рано обявена обществената поръчка, толкова по добре, каза Андреев.

Той отново напомни, че има въпроси и около това къде ще се съхраняват машините , тяхната техническа поддръжка. Ако бъдат наети, това ще се прави от фирмата, но ако бъдат закупени, то според него това трябва да се свърши от държавата. Андреев напомни, че според закона машини трябва да има в секциите с над 300 избиратели, което е общо около 9500 секции. На места обаче по всяка вероятност ще трябва да има повече от едно устройство. По думите му при всички случаи ще трябва да се осигурят повече от 9500 - 10 000 машини, че да се осигури нормалното протичане на машинния вот.

Андреев даде да се разбере, мислят и как ще се провежда вота в условията на коронакриза. Той напомни последните частични местни избори, които се проведоха в неделя. Тогава от ЦИК подали инструкции до ОИК и СИК за минималните мерки, които да се спазват - носене маски, дезинфектиране редовното на помещенията и общите повърхности, ред да не влизат голяма поредица избиратели и изкуствени заграждения. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.