Александрина Димитрова: Изолацията се отразява негативно на младежите със специални потребности

Александрина Димитрова: Изолацията се отразява негативно на младежите със специални потребности

Нуждаем се от дарения заради допълнителните разходи за храна и материали за терапии, казва изп.- директор на фондация „Сийдър“

- Г-жо Димитрова, каква е ситуацията в центровете за настаняване от семеен тип и за социална рехабилитация по време на пандемията с коронавируса?

- Наложи се младежите да останат затворени в центровете, а за тях това се оказа голямо предизвикателство, тъй като във всеки един от тях са настанени между 10 и 12 деца, които са свикнали на по-различно всекидневие. А и да не забравяме, че имат и специални потребности, което пък от своя страна ограничи възможността на децата с увреждане да получават психологическа помощ и социални услуги. Предвид тези обстоятелства работата на служителите в центровете се увеличи и се наложи реорганизация на работата, така че да покриват всички нужди на децата. Отделно трябва и да им се помага в учебния процес. При някои деца, особено при тези с увреждания и това, че бяха затворени, се отрази негативно върху поведението им. Вече месец и половина по-късно това е овладяно благодарение на упорития труд на екипите в центровете.
Екипите успяват ли да подготвят децата и как се справят предвид различния учебен материал и различната им възраст?
Това е една от големите трудности, с които се сблъскахме. Благодарение на дарители имаме достатъчно компютри, на които децата да се обучават. Още преди кризата бяхме въвели организация на обучение с цел децата да получават допълнителни уроци и да подготвят своите домашни. Трудно е. Обучението е по различно време за 12 деца в една къща. Но служителите успяват да помагат и да обърнат нужното внимание на всички деца.

- Чрез вашата фондация полагате грижа за 100 деца, нали така?

-Да, децата и младежите в нашите центрове са толкова, но в цялата страна те са около 3000 в общо 280 центъра. Разговаряйки и с колеги в други центрове, установихме, че основното предизвикателство е свръхнатовареността на екипите, работещи в тези институции.
-Откъде идва тяхната свръхнатовареност?
-Освен допълнителните занимания с децата служителите вече са длъжни да поемат и дезинфекцията на помещенията, да мерят температурата им и да докладват на личните лекари – това е всекидневно. Работата им се увеличи, а в същото време за тях не е предвидена допълнителна помощ.
Те не са ли работници на първа линия?
Еднократната помощ, обявена от Министерството на труда и социалната политика, която възлиза на една минимална работна заплата, се отнася за социалните работници, които работят в структурата на Агенцията за социално подпомагане. Това не се отнася за хората, които работят за социалните услуги, в това число са и домовете за стари хора, както и домовете за хора с увреждания. Според нас всички хора, работещи в тези социални услуги, са на първа линия и е крайно несправедливо да не получават и да нямат право на помощ. Това са хора, които отговарят денонощно за уязвими групи.
-Имате ли средства за дезинфекция и достатъчно материали от първа необходимост?
-Закупуваме си всичко необходимо, за да сме защитени, а средствата дойдоха от дарители.
-Вашите 8 центъра с какъв капацитет са?

-Имаме 90 служители в тези центрове. Освен държавното финансиране, което получаваме благодарение на дарители, сме успели да наемем повече хора. Това пък дава възможност качеството на услугата и грижата за децата и младежите да е по-добро и да получават индивидуална грижа. Служителите работят на смени, за да покриват 24 часов график.
-От какво имат нужда центровете в момента?

-От храна, защото преди младежите имаха осигурена храна от училищата – обядваха там. Имаме нужда от материали, за да извършваме терапевтична дейност. Стремим се да им осигуряваме и допълнителна психологическа подкрепа, имахме и няколко случая на деца и на служители, които имаха нужда от разговор с психолог. Това са основните извънредни разходи към момента.
-Как работят вашите служители, имат ли притеснения за здравето си заради COVID-19?
-Притеснени са. Това, което направихме за тях, е да идват по-рядко на работа, но за по-дълго време. За пътуващите организирахме собствен транспорт, за да не се налага да ползват обществен и да излагат здравето си и това на децата на риск. Успяхме за миналия месец отново чрез дарения да им осигурим и допълнителна финансова подкрепа, стремим се да им осигурим и методическа и психологична подкрепа.
- Как се поддържат духът и мотивацията на социалните терапевти в критична ситуация като сегашната?

-Нашите служители работят дълги години в тази сфера, обичат работата си, това са хора, които имат кауза. Те са нашите герои.

-Колко са дарителите и в тази ситуация на криза не намаляват ли техните дарения?
-От години набираме средства за грижата, която полагаме за децата и младежите. Досега на годишна основа винаги е трябвало да наберем около 600 000 лева, за да можем да осигурим качествена грижа. От началото на коронавирус кризата има и спад в даренията, тъй като много бизнеси са в трудно положение. Имаме притеснения, че няма да можем да разчитаме на даренията, които сме получавали досега, и към момента разчитаме на индивидуални дарители. Но сме притеснени, че при продължаващата ситуация с коронавируса това ще се отрази негативно не само на нашата кауза, но и на всички организации като нас. Затова отправяме апел към дарителите да ни подкрепят за тези извънредни разходи в момента. Надяваме се нещата бързо да се нормализират, защото нуждите на младежите и децата в риск са всекидневни.
- Какво очаквате от държавата, за да се гарантират животът и здравето на децата в центровете?

-Това, което държавата може да направи, е да включи хората, работещи в социалните услуги, като целева група за получаване на помощ и да се осигури масово тестване в тези центрове и във всички резидентни услуги. Ако това не е възможно, предлагаме децата или младежите, които са с коронавирус, да бъдат незабавно хоспитализирани, за да се избегне рискът за останалите деца, които поради здравословното им състояние са много уязвими.

- Какви са арт терапиите, които осигурявате в тази различна и сложна ситуация за децата във вашите центрове?

-Измисляме много и различни занимания. Има йога на двора, около празниците изработвахме украса, правихме сладки и козунаци. Освен това организираме и различни състезателни игри с награди, имаме и готварски състезания. А целта на всичко това е децата и младежите да се чувстват добре. Специалистите от нашия Център за социална рехабилитация и интеграция работят и дистанционно с младежите с интелектуални затруднения и техните семейства. Всички услуги и материалите за тях са адаптирани, така че да може работата да се осъществява в онлайн среда. Обратната връзка от младежите и техните близки е положителна. Някои от тях дори споделят, че напредъкът им е още по-голям, тъй като се вълнуват от възможността да използват новите технологии.

Визитка:

- Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация „Сийдър“, която управлява 8 центъра от семеен тип и 1 център за социална рехабилитация и интеграция

- Започва като доброволец в организацията през 2012 г., а два месеца по-късно е назначена за координатор

-Впоследствие ръководи програмите на фондацията, а през 2015 година поема нейното управление
-Успява да разшири дейността на организацията, като удвоява броя на управляваните от нея социални услуги, както и броя на децата и младежите, за които фондацията полага грижи

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.