0

Б ългарският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за авторски принос в развитието на литературата на Балканите - "Прозарт”.

Българският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за авторски принос в развитието на литературата на Балканите - "Прозарт”.

Авторът на хитовите романи “Мисия Лондон”, “Черната кутия” и “Сестри Палавееви” ще бъде гост на 7-ия Международен литературен фестивал “Про-За Балкани”, а отличието ще бъде връчена на 21 май.

Попов сподели, че Балканският фестивал „Про-За Балкани“ от няколко години събира отбрана общност от писатели и че е удоволствие да се срещнат талантливи колеги по перо от различни части на Балканите.

„Някои от тях се познават, други за пръв път се срещат.

Всеки е уникален в нещо, но носи и частица от карнавалния балкански дух,

който ни помага да разберем нещата, трудни за разбиране от другите, а някои дори не се опитват и да ги разберат. Способността да се смееш за своя сметка и да работиш с материята на абсурда, която преминава през цялото ни съществуване, включително и в историята, е в основата на елементите на този дух. Изключително съм щастлив, че има такъв форум, където Балканите са не само екзотичен гост и където великият разговор за изкуството минава през оригиналния, динамичен и разнообразен свят на балканската проза. Знам, че ще бъда разбран тук и ще се почувствам като вкъщи“, каза той.

В изложението за наградата “Прозарт” връчващият екип заяви, че тази година се награждава един от най-вълнуващите разказвачи в съвременната литература на Балканите, с изразено чувство за хумор и ирония, в които изтънченият и народен дух се преплитат със забележителен усет за фабула.