0

Ш естото издание на „Алея на книгата“ в столицата се очертава рекордно по своите мащаби: с участието на повече от 60 издателства. Официалният старт на интелектуалния базар бе даден днес в Литературния кът на събитието до паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ с участието на Джаз формация „София“.

Шестото издание на „Алея на книгата“ в столицата се очертава рекордно по своите мащаби: с участието на повече от 60 издателства. Официалният старт на интелектуалния базар бе даден днес в Литературния кът на събитието до паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ с участието на Джаз формация „София“.

Книжното изложение на открито вече успешно премина през градовете Пловдив и Варна, а в столицата белите шатри традиционно очакват бъдещи читатели на пешеходната част на булеварда, от пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Узунджовска“. Алеята ще продължи до неделя, 16 септември, с работно време всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Десетки водещи български издателства ще представят новите си заглавия в общо 23 шатри, а както всяка година Литературният кът ще стане сцена на богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Утре от 18.00 ч. той е домакин на литературно четене в памет на големия наш поет Евтим Евтимов и на официалното награждаване на лауреатите на Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино 2018“. Половин час по-рано, в 17.30 ч. в Шатра №18 ще има среща с автограф с поетесата Маргарита Петкова, а от 18.30 в клуб „Журналист“ (ул. „Граф Игнатиев“ 4) – премиера на стихосбирката „Хляб за утре“ от Елица Виденова.

Сред гостите в културната програма тази година е чешкият писател Мартин Райнер (в четвъртък от 18.00 ч. в Чешкия център), както и някои от нашите топ автори, критици и преводачи. Георги Господинов ще представи новата си книга „Всичките наши тела“ и ще раздава автографи в 18.30 ч. в събота в Шатра №15, а поетесата Мирела Иванова ще разговаря със своите почитатели в неделя в същия час, но в Шатра №9.

По Алеята по време на изложението любителите на четенето ще могат да се срещнат и с Палми Ранчев, Петя Александрова, Елисавета Логинова, Светлозар Жеков и др. Прояви ще има и в близки книжарници и други партньорски локации в градския център.
Организатор на изложението, което е част от календара на културните събития на Столична община за 2018-а, е асоциация „Българска книга“.