0

И талианският фотограф Алберто Гандолфо открива в четвъртък изложба в София, разказваща историите на някои от дръзналите да нарушат закона на омертата, противопоставяйки се на мафията или на системата. Експозицията ще остане до 7 юли в пространството на столичната галерия КО-ОП на бул. „Янко Сакъзов“ 17.

Италианският фотограф Алберто Гандолфо открива в четвъртък изложба в София, разказваща историите на някои от дръзналите да нарушат закона на омертата, противопоставяйки се на мафията или на системата. Експозицията ще остане до 7 юли в пространството на столичната галерия КО-ОП на бул. „Янко Сакъзов“ 17.

...На 19 юли 1992 г., точно два месеца след убийството на прокурора Джовани Фалконе, смъртта си в атентат намира и неговият колега и приятел, съдията Паоло Борселино. Легендарните магистрати остават символ на борбата срещу мафията и след своята гибел, защото живеят в паметта на италианците и на своите близки, които все още търсят истината и чакат наказания за виновните.

Историите на онези, които остават, е включил във фотографския си проект Алберто Гандолфо. Сред 11-те фоторазказа, които ще видим по време на изложбата му в София, е и историята на семейство Борселино, представена от брата на Паоло – Салваторе Борселино. Освен нея експозицията „Онова, което остава“ включва още емблематични случаи от Италия, свързани с престъпления на мафията, отказ от правосъдие, лекарски грешки, съмнителна смърт, потулени разследвания, корупция...

На откриването на изложбата от 18.30 ч. утре авторът лично ще представи фотографското си разследване, както и триезичната фотокнига към него.

Фотографът Алберто Гандолфо документира лица, влезли в новините като жертви на насилие. Той пресъздава историите така, сякаш се случват в момента. Изложбата е вид фотографско свидетелство за развоя на събитията след техния медиен отзвук. Фотографът проследява развитието на случаите от времето, в което са отразени, до днешна дата. Той е убеден, че показването на лицата на жертвите на насилие или техните близки, е борба с несправедливостта, начин да се информира обществото и да се задейства промяната.

Алберто Гандолфо е роден през 1983 г. От малък е запленен от съвременното изкуство и фотографията. Занимава се основно с портретна фотография и се е обучавал при някои от световните имена в бранша. Има самостоятелни изложби и проекти и излага свои работи в колективни експозиции в Италия, Франция, Русия. Носител е на почетната награда MIFA за 2016 г. Гандолфо е съосновател на фотоколектива Eglise в Палермо.

Изложбата на италианеца, чието име и проекти се свързват и с други значими каузи – мултиетническото съжителство, бежанската вълна, тайнството на раждането, е част от календара на шестото издание на фестивала „ФотоФабрика“.