2

"Албена" ще работи този сезон със 17 хотела

1800 са гостите в момента в "Албена" – основно българи и румънци. Отворени са 6 хотела, предстои поетапно да заработят още 11, съобщи пред журналисти Маргита Тодорова – директор „Маркетинг и продажби“ на ваканционното селище. От следващата седмица започват чартърите от Германия, освен това ще има гости от Чехия, Полша, Белгия, Холандия.

Целта на "Албена" АД тази година е финансово оцеляване и подготовка за сезон 2021 година. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев. „Такова чудо не е било, за съжаление. Истината е, че до 1 март бяхме изключително добре подготвени, очаквахме много добър сезон с минимум 10-12% ръст. Когато обаче започна карантината, нещата отидоха към нула. Очакваме тазгодишният ни бизнес да бъде 25% от миналогодишния, очакваме около 500 000 нощувки“, коментира Станев.

Какъв ще бъде сезонът, ще стане ясно в периода 1 – 10 август. Може да бъде по-добър, отколкото очакваме, може да бъде и по-лош“, посочи Станев. Според него, германските туроператори са готови да тръгнат към България. „Ние сме все още в списъка на много стабилните и надеждни държави откъм здравната система и сме напълно подготвени. Няма проблем да направим един добър юли, много добър август и един прекрасен септември, ако не се случи нещо лошо. Ние сме работили и до 15-20 октомври. Тази година много спортни отбори си отложиха състезанията за края на септември, за октомври, може да се появят и нови“, коментира Красимир Станев.

Според него, държавата има много силни ходове да подпомогне бизнеса, най-вече с финансовите възможности, които ще получи от Европейския съюз. Изключително голямо предимство за България е субсидирането от държавата с 35 евро на седалка на чартърните полети в една посока, които водят туристи у нас – подпомагане, което досега не е правено и което ще важи и за следващите две години.

"Албена" АД получи голяма помощ от държавата, която опрости 75 процента от концесионната такса за тази година, която е 1,6 млн. лева. И тъй като дружеството вече е внесло таксата, то за 2021 г. остава да плати 300 000 лева.

Изключително голяма подкрепа е и схемата 60/40, която облекчава изплащането на заплатите на работниците, а от 1 юли се очаква тя да е 70/30.

На наемателите си от "Албена" АД са предложили договори за догодина, а на някои – за две години напред. „Ние почти всички пари сме ги събрали. Те са в момента в много тежко положение, но няма да плащат за догодина. Може би държавата би им платила наемните задължения от фондовете на ЕС, защото в някои европейски държави това се прави и така истински ще се подпомогнат тези малки фирми“, добави Красимир Станев.

Към момента ръководството на комплекса не смята да наема персонал от чужбина, каза Маргита Тодорова. „Ще разчитаме на български кадри, на безработни от бюрата по труда. Участваме и в трудовите борси и се надявам да можем да привлечем с нашето коректно отношение повече български персонал“, посочи тя. Според него, отливът от резервации към момента е около 40%. „Имаше една голяма вълна откази при извънредното положение, след това имаше едно стабилизиране и смятам, че до края на юни и началото юли нещата ще изглеждат такива, каквито трябва да бъдат. Въпреки това няма да можем да компенсираме изоставането за два-три месеца“, каза още Тодорова.

На годишното си събрание акционерите на “Албена” АД решиха печалбата за 2019 година, в размер на 16 639 089 лева, да бъде отнесена по баланса на дружеството в раздела за неразпределена печалба. Общото събрание взе и решение да се намалят наполовина възнагражденията на членовете на съвета на директорите на “Албена” АД – от 2 000, на 1 000 евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.