Албанците в южна Сърбия искат присъединяване към Косово

Албанците в южна Сърбия искат присъединяване към Косово

Албанците от южна Сърбия организират на 28 ноември, в Деня на албанското знаме - националния празник на Албания, протестен митинг в Прешево, за да заявят, че са подложени на дискриминация, и с искане тази част от Сърбия да се присъедини към Косово, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Вестникът пише, че зад организирането на митинга стои Сдружението на ветераните от Армията за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа - разклонение на Армията за освобождение на Косово.
"С всяка година дискриминацията е все по-голяма. Основното ни искане е Прешевската долина да се присъедини към Косово. Това не е искане на политиците, а волята на народа", каза за "Новости" председателят на сдружението Назми Хайредини.
Лидерите на албанците от тази част на Сърбия още не са се произнесли, но Хайредини твърди, че има абсолютната подкрепа на всички политически групи.
Заместник председателката на Народната партия Санда Рашкович Ивич заяви, че опозицията иска изборите в Сърбия да бъдат отложени, така че условията за честни избори да влязат в сила девет месеца преди гражданите да отидат до урните, както и да се формира преходно правителство, което да направи възможни тези условия и да гарантира прилагането на договореното, пише вестник "Данас".
"Всяко министерство в преходното правителство да бъде управлявано съвместно от ко-министри. Смятаме, че Сърбия се намира в студена гражданска война и нещата може да се избухнат във всеки момент. Затова е необходимо рестартиране на ситуацията в обществото, а управляващите държат и ножа, и хляба", каза тя за РТС.
Във връзка с предложения законопроект за референдумите и така наречената народна инициатива, която предвижда евентуална отмяна на прага за референдум, вестник "Политика" се обръща към бившия сръбски вицепремиер и съдия от Конституционния съд Ратко Маркович. Той посочва, че законопроектът по никакъв начин не може да окаже влияение за промяна на държавната граница. В конституцияута на страната е записано, че територията на Сърбия е единна и неделима и границата е неприкосновена, което може да бъде променено само с процедура, предвидена за промяна конституцията, посочи Маркович.
Според сегашния закон, за да бъде един референдум признат за успешен, на него трябва да гласуват над половината от избирателите, тоест 50 на сто плюс един. В подготвения от министерството на държавната администрация законопроект за промени в закона за референдума този член го няма.
В обществото се появиха подозрения, че основната причина управляващите да искат да въведат тази промяна е отношението на гражданите към статута на Косово, тоест, че на бъдещ референдум те масово биха гласували за Косово като част от Сърбия и какъвто и да е друг вариант, предложен от президента Александър Вучич, трудно ще получи подкрепа.
"Законът за референдума и народната инициатива не се променя заради никакъв актуален политически въпрос", заяавиха за Би Би Си от министерството на държавната администрация, пише "Данас". Целта е този "изключително демократичен механизъм" да стане по-достъпен за гражданите, заявиха от министерството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.