Акварелист от световна класа с изложба в галерия „Нюанс“
2

Акварелист от световна класа с изложба в галерия „Нюанс“

„Пластове на времето“ на Атанас Мацурев поетизира чара на миналото

Изложбата „Пластове на времето“ на Атанас Мацурев – един от най-високо ценените акварелисти в света, може да се види от днес до 14 февруари в столичната галерия „Нюанс“ на ул. „Денкоглу“ 42.

Патината на времето винаги успява безгласно да разкаже историите и неволите си. Съдбите, за които е била безразличен фон, и радостите, на които е била съпричастен свидетел. С всеки пласт, който времето ни завещава, се пренася във вечното един малък фрагмент от нашата обща и нечия лична история. С цялото преклонение към остарялото и мъдро минало Атанас Мацурев създава работите за настоящата си изложба „Пластове на времето”. Той

рисува бавно, прецизно и обмислено

Характера на неговите произведения някак надхвърля даденостите на акварела. Линиите са фини, няма случайни разливания, творческият му процес е контролиран и предварително преценен. Рисува само от натура и дори в смразяващи студове може да се натъкнете на рисуващия хрисимо, сред природата, Атанас Мацурев. Произведенията му не изобразяват онова, което лесно очарова окото. Те са възхита към тихото и позабравено минало, напластило историята си върху старите ожулени врати и обрасли, избелели фасади. Това е една приказка, в която знаем само малки парченца истина, а останалото е оставено на въображението ни.

Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Работите му са призив към по-спокойно и

смирено възприятие на съществуването

в което най-важните неща в живота да не бъдат засенчени от преходните и повърхностни.

Художникът, определян и като магически реалист, е самоук. Живее и работи в София, но е роден в Банско през 1975 г. Завършил е техникум по дърворезба и вътрешна архитектура в родния си град. Член на IMWA (International Masters of Watercolor Alliance) и представител на България в организацията. Има 16 самостоятелни изложби и много общи по целия свят. Произведения на Мацурев са собственост на частни колекции и музеи в България, Испания, Турция, Англия, Гърция, Канада, Холандия, Белгия, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Тайланд, Русия, Германия и САЩ. В „Пластове на времето“ са експонирани 15 негови работи, които са на разположение на колекционерите на цени от 2000 до 15 000 лева.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.