Aктуализираха системата от правила за електронен прием в първи клас

Aктуализираха системата от правила за електронен прием в първи клас

Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в желаното училище, независимо от техния адрес, ще влизат в първа група за прием в първи клас. Това гласуваха общинските съветници от ПК „Наука и образование“ във Варна, актуализирайки системата от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на общината за 2019/2020 г.

„Тя допълва старата, която бе приета през март 2018 г. и отново бе съобразена с изискванията на Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование на МОН. Към допълнителните критерии са добавени и нови опции. Предимство вече, ще имат, освен за деца-сираци и първокласници само с един родител, които ще получават по 30 точки.

Допълнителни 30 точки ще бъдат давани и на хлапета от многодетни семейства с повече от 2 деца. Правилата за прием на първолаци във варненските общински училища са едни от най-добрите в страната и това се доказва от спокойно протичащия процес  при кандидатстване за желаното училище“, коментира шефката на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна, Лилия Христова.

Неслучайно в края на миналата година имаше минимален брой жалби. При новата система първокласниците отново са разделени на 4 групи. „В първата  са включени тези, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян поне от 3 години и деца и с братя и сестри до 12-годишна възраст, ученици в същото училище.

Във втората група влизат децата, които живеят в района повече от година, но по-малко от 3 години. Регистрираните на адреса в прилежащия район на училището до една година попадат в трета група. В четвърта група са тези деца, които живеят извън района на училището.

С най-големи шансове за прием ще бъдат децата от първата група. Когато броят на децата в определена група е повече от местата за приема, ще се прилагат допълнителни критерии със съответния брой точки - дете с трайни увреждания над 50% получава 30 точки, дете с един или двама починали родители – 30 точки, други деца от семейството над 12-годишна възраст, обучаващи се в училището – 30 точки,

деца, завършили подготвителна група в избраното училище – 100 точки, деца, от семейство с повече от две деца - 30 точки и поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище – от 50 до 41 точки, като при първо желание се получават 50, за второ желание – 49 т. и т.н., като за десето желание точките са 41“, обясни още Христова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.