Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в желаното училище, независимо от техния адрес, ще влизат в първа група за прием в първи клас. Това гласуваха общинските съветници от ПК „Наука и образование“ във Варна, актуализирайки системата от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на общината за 2019/2020 г.

„Тя допълва старата, която бе приета през март 2018 г. и отново бе съобразена с изискванията на Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование на МОН. Към допълнителните критерии са добавени и нови опции. Предимство вече, ще имат, освен за деца-сираци и първокласници само с един родител, които ще получават по 30 точки.

Допълнителни 30 точки ще бъдат давани и на хлапета от многодетни семейства с повече от 2 деца. Правилата за прием на първолаци във варненските общински училища са едни от най-добрите в страната и това се доказва от спокойно протичащия процес  при кандидатстване за желаното училище“, коментира шефката на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна, Лилия Христова.

Неслучайно в края на миналата година имаше минимален брой жалби. При новата система първокласниците отново са разделени на 4 групи. „В първата  са включени тези, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян поне от 3 години и деца и с братя и сестри до 12-годишна възраст, ученици в същото училище.

Във втората група влизат децата, които живеят в района повече от година, но по-малко от 3 години. Регистрираните на адреса в прилежащия район на училището до една година попадат в трета група. В четвърта група са тези деца, които живеят извън района на училището.

С най-големи шансове за прием ще бъдат децата от първата група. Когато броят на децата в определена група е повече от местата за приема, ще се прилагат допълнителни критерии със съответния брой точки - дете с трайни увреждания над 50% получава 30 точки, дете с един или двама починали родители – 30 точки, други деца от семейството над 12-годишна възраст, обучаващи се в училището – 30 точки,

деца, завършили подготвителна група в избраното училище – 100 точки, деца, от семейство с повече от две деца - 30 точки и поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище – от 50 до 41 точки, като при първо желание се получават 50, за второ желание – 49 т. и т.н., като за десето желание точките са 41“, обясни още Христова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

За шеста поредна година благотворителната инициатива на „Мото-Пфое” подкрепя абитуриенти без родители

Над 100 000 лева събра дарителската кампания „С тениска на бала”

За шеста поредна година благотворителната инициатива на „Мото-Пфое” подкрепя абитуриенти без родители

Точно 100 812 лева събра тазгодишната дарителска кампания „С тениска на бала” #steniskanabala, която подкрепя абитуриенти без родители. За шеста поредна година благотворителната инициатива на „Мото-Пфое” и нейните партньори DHL Express България и Столична организация на БЧК постигна рекордния дарителски фонд. Така всички, които са кандидатствали по програмата и отговарят на регламента, получиха еднократни стипендии по 2000 лева всяка. Това са 45 абитуриенти сираци от „Випуск 2019”. Остатъкът от 10 812 лева ще се използва за поощрение на най-добрите студенти, които са бенефициенти от предишни сезони.