0

Д еца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в желаното училище, независимо от техния адрес, ще влизат в първа група за прием в първи клас. Това гласуваха общинските съветници от ПК „Наука и образование“ във Варна, актуализирайки системата от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на общината за 2019/2020 г.

Деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в желаното училище, независимо от техния адрес, ще влизат в първа група за прием в първи клас. Това гласуваха общинските съветници от ПК „Наука и образование“ във Варна, актуализирайки системата от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на общината за 2019/2020 г.

„Тя допълва старата, която бе приета през март 2018 г. и отново бе съобразена с изискванията на Наредба №10 за организация на дейностите в училищното образование на МОН. Към допълнителните критерии са добавени и нови опции. Предимство вече, ще имат, освен за деца-сираци и първокласници само с един родител, които ще получават по 30 точки.

Допълнителни 30 точки ще бъдат давани и на хлапета от многодетни семейства с повече от 2 деца. Правилата за прием на първолаци във варненските общински училища са едни от най-добрите в страната и това се доказва от спокойно протичащия процес  при кандидатстване за желаното училище“, коментира шефката на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна, Лилия Христова.

Неслучайно в края на миналата година имаше минимален брой жалби. При новата система първокласниците отново са разделени на 4 групи. „В първата  са включени тези, чийто постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището не е променян поне от 3 години и деца и с братя и сестри до 12-годишна възраст, ученици в същото училище.

Във втората група влизат децата, които живеят в района повече от година, но по-малко от 3 години. Регистрираните на адреса в прилежащия район на училището до една година попадат в трета група. В четвърта група са тези деца, които живеят извън района на училището.

С най-големи шансове за прием ще бъдат децата от първата група. Когато броят на децата в определена група е повече от местата за приема, ще се прилагат допълнителни критерии със съответния брой точки - дете с трайни увреждания над 50% получава 30 точки, дете с един или двама починали родители – 30 точки, други деца от семейството над 12-годишна възраст, обучаващи се в училището – 30 точки,

деца, завършили подготвителна група в избраното училище – 100 точки, деца, от семейство с повече от две деца - 30 точки и поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище – от 50 до 41 точки, като при първо желание се получават 50, за второ желание – 49 т. и т.н., като за десето желание точките са 41“, обясни още Христова.