Актуализираха площта на 2 резервата
2

Актуализираха площта на 2 резервата

Министърът на околната среда и водите Асен Личев подписа заповеди за актуализация на площта на две защитени територии - Резерват „Мантарица” и поддържан резерват „Върбов дол”.

Двете защитени територии са обявени през 1968 г. със заповед на министъра на горите и горската промишленост. Предвид периода на обявяване, картният материал за първоначално определяне на границите им не е с достатъчна яснота, което налага актуализиране на площта им с оглед, че е наличен по-прецизен картен материал в цифров вид, който отговаря на съвременните изисквания за точност, както и на нормативните изисквания на Закона за кадастъра и имотния регистър.

Площта на резерват „Мантарица“ се актуализира от 10 692 дка на 10 887.946 дка, a на поддържан резерват „Върбов дол“ - от 706 дка на 716.654 дка, като реално не се променя контурът на границите им, посочени в заповедите за обявяване.

Актуализираните данни за площта на двата резервата ще бъдат вписани в Държавния регистър на защитените територии, поддържан от МОСВ. Предстои обнародването на заповедите в Държавен вестник.

Резерват „Мантарица” се намира в землището на село Ракитово, община Ракитово, област Пазарджик. Създаден е за запазване на местообитанията на глухари и девствения характер на иглолистните гори. Обхваща територии с надморска височина между 1200 и 1900 м.

Поддържан резерват „Върбов дол” в землището на село Дебелец, община Дългопол, област Варна, е обявен с цел опазване на типични за района смесени насаждения от благун, зимен дъб и цер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.