0

А ктрисата Елена Телбис спечели шестото издание на анонимния конкурс на Театър 199 на името на голямата българска актриса Славка Славова за написване на камерна пиеса на съвременна тематика.

Актрисата Елена Телбис спечели шестото издание на анонимния конкурс на Театър 199 на името на голямата българска актриса Славка Славова за написване на камерна пиеса на съвременна тематика.

18 творби се състезаваха за привилегията да бъдат поставени на сцената на театъра в срок от 18 месеца, както повелява регламентът на конкурса. Наградният фонд и на тазгодишното издание е 5000 лева.

Към журито, в което влизат театроведите Светла Бенева, Никола Вандов, актьорът Мартин Каров, драматургът Андрей Филипов, директорът на театъра Анна Монова и др., за това издание се присъедини и легендата Татяна Лолова. На първото си заседание то състави шорт-листа от 5 заглавия, които на второто бяха редуцирани до 3: „Боклук“, „Въжеиграчи“, „Полетът на къртицата“. След задълбочено обсъждане наградата „Славка Славова“ бе присъдена на пиесата „Боклук“, а след отварянето на пликовете стана ясно, че неин автор е младата актриса от Народния театър Елена Телбис.