0

„Макар че не обичам да се гледам, вече започнах да се гледам в „Откраднат живот“. И жена ми започна да гледа сериала уж заради мен, но й стана интересен и вече не го гледа заради мен“. Това каза актьорът от театър „Възраждане“ Свежен Младенов – Д-р Наков от лекарската сага, в откровено интервю от розовия диван в предаването на Гала по нова тв.

„Макар че не обичам да се гледам, вече започнах да се гледам в „Откраднат живот“. И жена ми започна да гледа сериала уж заради мен, но й стана интересен и вече не го гледа заради мен“. Това каза актьорът от театър „Възраждане“ Свежен Младенов – Д-р Наков от лекарската сага, в откровено интервю от розовия диван в предаването на Гала по нова тв.

„Ролята е предизвикателство, харесва ми, когато има у героя има вътрешен конфликт, този човек има много тайни“, коментира актьорът.

В началото като започвахме и трябваше да приема ролята, едно от нещата беше да не представяме този образ като клишето за хомосексуалист, а като човек със своите грижи и проблеми

посочи Свежен. Каза, че в началото нищо не е очаквал, но бил много изненадан от екипа – всички тотални професионалисти, като се почне от най-отгоре с продуцента Евтим Милошев. Отношенията в екипа са чудесни, приемат човека срещу себе си по най-добрия начин, каза Младенов.

Той няма профили в социалните мрежи, но не му липсват. „Хубаво ми е като има позитивни отзиви, това би ме радвало“, довери той. „По време на снимките се забавляваме – всяка реплика тогава между нас си има двойно значение“. Свежен разказа, че с Евгени Будинов, който играе бившето му гадже в сериала, са състуденти, но след студентските години никога не са се срещали в общ проект. „Много е забавно и интересно с него“, призна Свежен и показа стара снимка, на която двамата са били модели в ревю, презентиращо перли. „Тук малко си пасваме за сериала“, пошегува се актьорът.

Свежен Младенов сподели, че децата му – момиче и по-малко момченце, не гледат сериала, защото има доста сериозни сцени, на дъщеря му повече й се играе, макар и да учи онлайн. „И двамата са много буйни, но слава Богу живеем в къща с голям двор, гоним се, крием се. Изолацията е хубава, защото човек се връща към семейството си.

Сега си давам сметка колко рядко съм се прибирал и колко малко съм се включвал в общите неща, от 2 години нищо не бях пипал по двора

сега прекопавам градината, садим домати, грижа се за дърветата“, сподели известният актьор.

Той не скри обаче, че професията му липсва, защото никога не я е възприемал просто като работа. „Не съм имал и един работен ден. Отивам и си търся нещо да открия“, каза той. И разкри, че вече са свършили онлайн репетициите на маса за нов проект в театъра, започва и още едни репетиции за друг нов спектакъл. „Опитваме се, когато отворят нещата, всичко да е готово. Има много различни мнения за онлайн театъра, повечето негативни, но аз не мисля така. Никой няма негативно мнение за телевизионния театър например. Това сега е възможност хората да играят, да продължат да живеят. Ако не отворят театъра, какво правим?!“, реторично запита артистът.

В студиото на Гала той бе заведен до маски с индиански пера. Свежен разказа, че има по-големи брат и сестра със 7 и 6 години. Брат му бил много запален по индианци, чел му за Тарзан от вестници. Първата му среща с киното: „Баща ми имаше ръчна домашна камера с лента. Брат ми във филмчето е индианец, който открива бледоликото дете, показва му индианската прерия... Аз наистина си го спомням това“, каза актьорът и си припомни как като малки имали две села, ходели по скали, гори, хващали змии...

Библията бе другият предмет, който Свежен Младенов откри в студиото, и разказа как се е обърнал към вярата. „Аз искрено вярвам в Бога и това е преломен момент в живота ми. Представям си го като личност, а не като енергия. Семейството ми не е било никога религиозно.

Но брат ми, който беше музикант, скочи от петия етаж от тавана на квартирата си на „Орлов мост“ след един купон

Жив и здрав е сега, но когато излезе от кома, веднага поиска Библия. Бързо се възстанови. И втори път влезе в болница за спешна операция на сърцето. Малко по малко започна да ни говори на всички за Господ. Аз повярвах най-късно. Преди това живеех ден за ден, очакваше се да се проваля в живота. Бях много близо до наркоманията. Като завърших училище си казах, че никога повече няма да уча“, откровен бе в изповедта си актьорът. Сподели, че тогава, преди да повярва, бил доволен от начина си на живот:

Само да имаме с какво да се опием ме вълнуваше, дишал съм и лепило, взимахме лепилото на циганчетата край „Св. Неделя“

Но нещо стана вътре в мен – не защото брат ми оцеля, по-скоро повярвах на историите, които ни разказваше от Библията“. В един момент младежът отива на църква. Първо си казва, че това не е за него, но явно нещо отвътре го е докоснало...

Има си Господ

казва той днес.

Вижда неговия пръст в начина, по който навремето получава виза за Америка. Тогава това е много трудно и, естествено, му бият черен печат като на човек, който може да не се върне и е потенциален емигрант. „Но сънувах, че ми се обажда пирятел, който е там. Каза ми, че може отново да си пусна документи за виза. И като се събудих той наистина ми се обади по телефона. Отидох със същите документи – нямаше никаква гаранция, че ще се върна, но най-строгата служителка ми даде виза. Отидох, разходих се...“, връща лентата Младенов.

Третият предмет, който намира в студиото на Гала, е куфарче с неговия саксофон. Свежен извади от него няколко тона с уговорката, че „почти не може да свири“. „Една нощ, както лежах в леглото и си разсъждавах за бъдещето, си помислих, че съм най-глупавият човек, за да си кажа, че няма повече да уча. Почнах да търся с какво искам да се занимавам цял живот – вече бях на възраст за спорт, знаех, че

музиката е най-великото изкуство

И си купих саксофон, почнах да ходя на уроци и така...“. Покрай саксофона идва и театърът, Свежен участва в два аматьорски християнски мюзикъли и във втория му дават и реплики. Едно от момчетата, което учи пантомима, му казва да се пробва в НАТФИЗ. „Какво е това НАТФИЗ, вярно ли има такова училище за актьори?!“ е реакцията на Свежен тогава. Момчето го запознава с преподавателка, която да го подготви. „Първата година просто опитах. Скъсаха ме, но вече знаех какво е. Втората година бях железен и исках да вляза специалност „Кукли“, защото повече развиват въображението. В драмата ме скъсаха на първи кръг, защото вече бях на 25. Но в куклите проф. Дора Рускова ме хареса, имах най-висока оценка на втори кръг. Но накрая пак ме скъсаха.

Третата година влязох при Стефан Данаилов

разказа Младенов. И в това той отново вижда Божията промисъл, която му отговаря на въпроса, че това, което му се е случвало, има смисъл. Още преди да са влезли в НАТФИЗ, Свежен и колегите му влизат в „Декамерон“ на Морфов в Пловдивския театър с Чочо Попйорданов, Мария Каварджикова, Рачков...