Актьорът Моню Монев – по-голям чешит от доц. Мазов (СНИМКИ)
9

Актьорът Моню Монев – по-голям чешит от доц. Мазов (СНИМКИ)

Звездата от сериала „Откраднат живот“ от пианото и поялника до скалпела

Ако си мислите, че актьорът Моню Монев е толкова кисел, дръпнат и саркастичен, колкото доц. Мазов от „Откраднат живот“ – героя, когото той превърна в безспорен телевизионен феномен, може би на моменти няма да сте далече от истината. Той има парадоксално чувство за хумор, с което понякога побърква журналистите, но пък точно то прави мъжете Близнаци най-интересните не само в целия зодиак, но и в живия свят.

„Аз обичам да се шегувам, че в сериала на Нова играя себе си, но неведнъж съм казвал, че съм по-весел човек от Мазов, и хората, които ме познават, могат абсолютно да го потвърдят“, отбелязва Мони. Неговият доцент от медицинската поредица е голям чешит, такъв беше и ожесточеният, белязан от природата Илия Вълчев от друга емблематична бг сага – „Дървото на живота“. Неотдавна някой подхвърля на Монев:

„Явно това ви е амплоато – да играете злобни хора...“

Той обаче не е съгласен: „Дълго мислех, че съм комедиен актьор, докато не започнах да снимам“, казва. И все още, когато трябва, е: достатъчно е да гледате спектакъла „Кафе с претенция“ на театър „Българска армия“, за да се уверите.

Мони е доволен, когато в магазина го поздравяват със „Здравейте, докторе!“, когато дори непознати му се радват, защото са усетили, че неговият персонаж с бяла престилка не е черно-бял, не е завършен злодей, а просто нищо човешко не му е чуждо. При това има съдбовни наслоявания от детството – властна майка, която го е фрустрирала до крайност, и е логично подтисканите чувства да избият все някъде, би обяснил Зигмунд Фройд.

В началото на работата по поредицата съдовият хирург доц. Стефан Мазов е бил обрисуван доста „пастелно“ от сценаристите. „Аз някак си го „придърпах“ към себе си. Дадох тон за песен и те го подхванаха“, откровен е харизматичният актьор. И добавя, че за 5 години на снимачната площадка с колегите не само са се сприятелили, но са се и заобичали в това отборно начинание, наречено „Откраднат живот“. „С Владо Пенев, например, с когото се познаваме доста отдавна, покрай тоя сериал, както се казва, се преоткрихме. Едни от най-добрите шеги в паузите между дублите ставаха именно с него“, издава Мони Монев. И разказва как в последната серия, след репликата „И много здраве на професора“, отправена към екранната съпруга на Пенев Янина Кашева, разпорежда на детето, което играе негов син: „А ти попитай: Кой, дядото с брадата ли?“. Закачката влиза в кадър и на прощалното парти на екипа, след прожекцията на серията, Владо, който не я е гледал до момента, подхваща Мони: „Ще те убия!

Ти го подучи да каже „дядото с брадата“, нали?

„Че кой друг?!“, кефи се зевзекът Монев.

Още от Театралната академия Моню Монев усеща сладостта на отрицателните герои, на лошите, на злобарите. На тези, които компенсират онова, с което съдбата не ги е надарила, с интелект, с остроумие, с опасен чар. „С Тодор Колев, лека му пръст, си говорехме често за малкия човек. Обичах и сега обичам да изследвам малкия човек, защото той може да бъде и много комедиен, и да е раздиран от ниски страсти“, е обяснението на Монев. Точно такива анти-герои са най-привлекателни за актьора.

В НАТФИЗ бургазлията влиза от първия път, макар в семейството му да няма артисти и никога да не е посещавал театрални школи. Един току-що изкласил второкурсник (Ивайло Христов, който днес е актьор в Драмата в Пловдив) го подготвя в рамките на месец и половина, след което Мони без драми попада под крилото на проф. Крикор Азарян и асистента му доц. Тодор Колев – във випуска точно след т.нар. „златен клас“ на професора. Можем спокойно да го наречем „сребърен“ – на банките и в репетиционните зали Монев е редом с Георги Къркеланов, Анастасия Ингилизова, Невена Бозукова... Той нарича учителя си свят човек, който ги е въвел не само в тайнствата на изкуството, но и в тези на живота. По отношение на актьорското майсторство винаги е съветвал: не трябва да се опитваш да представяш нещо – трябва да бъдеш. „Спомням си, че бях направил един откъс, на който много се смяха. След което следващия път, когато показвахме друга част от произведението, той ми каза: „Моню, ти се опитваш по някакъв начин да си спомниш какво беше правил предния път. Ти не беше, а трябва да бъдеш! И тогава нещата ще се получат“, връща лентата Монев. Урокът явно е научен. Защото самият Тодор Колев на една премиера преди години, по време на която много се забавлява, не успява да познае ученика си. Налага се да попита Азарян, който седи до него: „Кой е това?“. Отговорът го изненадва: „Монев!“. По този повод Тодор Колев кани Моню в тв предаването си „Как ще ги стигнем...“, в което заявява в ефир: „Аз съм му бил 4 години учител, но

не можах да го позная в превъплъщението му на сцената

Предупреждавам ви, че името му тепърва ще започне да се чува!“. „Ако това е орисия за бъдещето – тя беше направена от г-н Тодор Колев“, казва към днешна дата орисаният.

До VIII клас Мони е възпитаник на Музикалното училище със специалност пиано. После обръща плочата. „Завършил съм механотехникум. Обичах жиците, постоянно пушех с поялника... Да вляза в Механото беше някаква заветна мечта, но винаги съм знаел, че по-нататък искам да бъда актьор“, изповядва се той. И добавя, че родителите му неизменно са подкрепяли неговите избори. Що се отнася до музиката, и досега почти всеки ден свири. „Не е нужно да съм тъжен или пък весел – като мина покрай пианото, току ударя няколко акорда. Като чуя някоя песен, която ми харесва, веднага опитвам да си я засвиря“, намига универсалният арт-боец.

Не е тайна, че в продължение на доста дълъг период – повече от десетина години, Монев се е занимавал с бизнес. Бил е изпълнителен директор на американска компания, занимаваща се с телекомуникации, управлявал е и малко ресторантче за италианска паста. „В един момент просто трябваше да избера. Дадох си сметка (аз не съм се и съмнявал), че годините минават и, ако не се завърна към професията, ще я изгубя изцяло. И така, лека-полека, започнах – един сериал, един филм, още един сериал...съответно нямаше начин да не ме привлече отново и театърът...“, признава той.

За няколко години на границата между стария и новия век Моню Монев е част от трупата на театър „Българска армия“. Понастоящем пак има изяви на неговата сцена: в „Черна комедия“ от Питър Шафър и „Кафе с претенция“ от Георги Марков. В тази някога дискриминирана пиеса тримата шемети Монев, Вергов и Иван Радоев са изтупани суинги, които се смятат за спецове в свалянето на мацки, но някак все не им се получава. След представление актьорите неизменно правят разбор на малките си грешки, за да поддържат спектакъла жив и в никакъв случай да не залитнат към оня жанр, определян като театрална чалга. Освен разбор, правят си и номера, но не след, а по време на представлението, понеже иначе не е интересно. „Има момент, в който моят герой вече е толкова пиян, че не знае къде се намира и какво говори. Много обичам всеки път преди представление да си намислям за там разни смешни текстове, за да разсмивам колегите. Те се мъчат да се сдържат, но често се е случвало да се изпуснат и да се разсмеят“, припомня Монев.

Мони избягва да нищи личния си живот публично, държи само да отбележи, че далеч не е оня самотник с дакела, какъвто го описват жълтите медии. Официално не е женен, но си има любима. Неин е котаракът Багер, който в едно умопомрачително клипче във Фейсбук актьорът глади с ютия. Спокойно, защитници на четириногите, ютията е студена...

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.