0

М ладият актьор Димитър Николов е носителят на голямата награда „Стоян Камбарев“ от десетото юбилейно издание на отличията за полет в изкуството, учредени от актрисата Деси Тенекеджиева. Деница Боева – художник и визуален артист, пък заслужи специалната награда.

Младият актьор Димитър Николов е носителят на голямата награда „Стоян Камбарев“ от десетото юбилейно издание на отличията за полет в изкуството, учредени от актрисата Деси Тенекеджиева. Деница Боева – художник и визуален артист, пък заслужи специалната награда.

Победителят получи знакова бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв.

Николов е избран заради запомнящите си роли в театъра и киното, изградени с дълбока отговорност, професионализъм и тотална отдаденост; заради комплексния му талант, деликатност и фината актьорска игра, която се запечатва в съзнанието на всеки зрител. Публиката го познава с ролите му в постановката на Народния театър „Наблюдателите“, от „Стъклената менажерия“ в „Сфумато“, както и от филмите „Безкрайната градина“ и „Христо“. Във вторник актьорът имаше нова премиера на първата ни сцена – като Альоша Карамазов в мащабната драматизация по „Братя Карамазови“ на Достоевски. Боева е отличена за интригуващите си идеи и смели творчески търсения, които защитава с упоритост в академичната среда, за сериозната заявка да твори концептуално в областта на скулптурата и инсталациите, за експеримента и умелото преплитане на материали, знаци, символи, асоциации...

Останалите номинирани тази година бяха операторът Теодор Фичев(част от екипа на филма „Ага“, завоювал множество международни награди), музикантът Сара Чакърова (ударни), режисьорът Петър Денчев (за спектаклите „Телефонът на мъртвеца“ и „Едноокият цар“ във Варненския театър). Всички те ще получат подкрепа за осъществяване на свои проекти.
Вече 10 години фондация „Стоян Камбарев“ дава криле на младите и талантливи български творци, които развиват ярко своя индивидуален почерк и талант. Уникалното на наградата, носеща името на незабравимия режисьор, е, че тя не е строго профилирана, а обхваща широка селекция даровити творци от различни арт области.