Актьорът Димитър Живков: Както София не е България, така и ул. „Раковски” не е българският театър

Актьорът Димитър Живков: Както София не е България, така и ул. „Раковски” не е българският театър

„Моноспектакълът „Живак“ не ме превърна в мечка, а в артист, който търси и не се страхува от риска“

- Митко, твоят дебютен моноспектакъл „Живак“ бе навъртял над 150 представления още преди фестивала „София Моно“, където за пореден път се игра с огромен успех. Какво според теб го прави така държелив и харесван от зрителите?

- Мисля, че със спектакъла успяхме да намерим смешно-тъжния поглед към универсалния човешки въпрос за корените ни, кое ни определя като хора, като личности. Днешният българин е доста объркан – живее, търсейки мястото си между технологичните възможности и предизвикателства на 21-ви век и постоянната носталгия към миналото и неговите ценности. В „Живак” напомняме за човещината, която понякога пренебрегваме, за родовите връзки и ценности, за приятелството и омразата. Осемдесет процента от спектакъла е на северозападен диалект, което прибавя още колорит към ситуациите и образите.

- „Живак“ превърна ли те в „мечка“ в най-добрия смисъл на това театрално понятие? Донесе ли ти още интересни ангажименти и запомнящи се комплименти?

- С радост мога да кажа, че благодарение на този спектакъл пред мен, а и пред целия ни екип, се появиха възможности, с помощта на които не сме останали без работа. Ангажименти, които ни срещнаха с различни текстове и артисти в проекти, които обогатиха не само CV-то, но и професионалните ни качества. „Живак“ не ме превърна в мечка (поне аз не мисля, че е така), по-скоро ме превърна в артист, който търси и не се страхува от риска.

- Казват, че представление с представление не си приличат. Спомняш ли си най-емоционалното изиграване на творбата и кое в случая го превърна в специално изживяване за теб и публиката?

- Като изключа премиерното представление, което беше като много емоционална фамилна сбирка, друго изиграване на „Живак” близко до полет, както обича да казва режисьорът Димитър Стефанов, беше първото представление след раждането на сина ми Андрей. Аз самият не мога да опиша как се чувствах, нямам конкретен спомен, но хората, които са гледали тогава, ми споделиха, че са усетили много особена, различна енергия в изпълнението ми. Преди време зрител от публиката ми каза: „Когато се ожениш и станеш баща, ще усетиш представлението по съвсем различен начин“. Е, прав е – съвсем различно е.

- Какво успя да дефинираш като свое откритие за българския национален характер (и в частност за врачанския) при подготовката и дългия сценичен живот на „Живак“?

- Ще се опитам да съм положителен и да обърна внимание на позитивните впечатления. Най-силното, но и най-често забравяното е, че българинът дълбоко в себе си не е лош. Стреми се към красивото, към хармоничното, към светлото. За съжаление ежедневната битова борба за оцеляване го тласка в крайности.

- Споделял си ми, че почитателка ти е подарила текст за пиеса „Живак 2“. Ще работиш ли по този проект? Или пък самият ти имаш желание да напишеш продължение, след като вече си съпруг, баща и имаш нов житейски опит?

- Изключително ми е приятно, че моя зрителка – Мариета Цолова, ми подари текст със заглавието „Живак 2“. Текстът е любопитен и по много добър начин продължава линиите на някои основни персонажи от спектакъла. С времето Мариета направи още по-голяма крачка – написа и книгата „Врачански тиквеник” със свои герои и вселена, и е страхотна!... Покрай създаването на „Живак“, без да имам опит като автор на драматургични текстове, разбрах, че е изключително важно да имаш ясно, точно послание и тема, които да предложиш на читателите, респективно зрителите. Наистина, като съпруг и баща много нови неща ме вълнуват, но все още търся кое да бъде ядрото на нов текст, продължение на „Живак”.

- С какво те обогатява общуването с красивата ти съпруга – актрисата Дина Мановска, и малкия Андрей: всекидневието с тях дава ли ти забавни, куриозни сюжети за още бъдещи произведения и спектакли?

- Покрай малко дете животът е много динамичен. Благодарен съм на съдбата, Бог или който има пръст в това, че детето ми е здраво. Напоследък много мисля върху това и все повече си давам сметка, че всеки миг е ценен, особено във възрастта, в която детето опознава света, превежда го на някакъв свой си език, а ние, възрастните, не го разбираме. Буквално всеки ден има нещо ново.

Наскоро баба ми ми напомни за случка, в която покойният ми дядо ме извел на разходка след някакъв страшно силен дъжд. Стигайки до любима площадка за игра, аз съм се отскубнал от ръцете му, затичал съм се към огромна локва с желанието да скачам в нея, но веднага щом съм нагазил, се оказало, че тя е доста по-дълбока от очакваното. Водата била до гърдите ми, а дядо, влизайки да ме извади, нагазил до над коленете, че дори се подхлъзнал и цопнал целия. Прибрали сме се вир вода, като патета. Наскоро, докато бях на репетиция, жена ми прати клипче как Андрей седи в една локва и с огромна усмивка буквално плува, загребвайки с пълни шепи. Поне десет пъти е опитала да го спре да влезе в локвата, на единадесетия се е отказала. Всичко е кръговрат в този живот.

- Ще имате ли време поне за кратка почивка през лятото, или ще работиш над поредното си предизвикателство към феновете на пъстрия ти талант?

- За съжаление, няма да успеем да направим голяма почивка. Най-вероятно ще посетим роднини и приятели. Въпреки че е лято, с групата за импровизационен театър „Шизи Про” подготвяме амбициозен и тежък проект – импровизационен мюзикъл. Отдавна в шоутата, които правим, има музикално-певчески елемент, но тук той ще е основен.

- Правено ли е досега подобно нещо у нас?

- Мюзикълът е част от репертоара на големи групи, които се занимават с дългата форма в импровизацията. Още повече, това са групи от страни, в които мюзикълът е популярен и уважаван сценичен формат (говоря основно за Англия и САЩ). В България поначало няма дълъг и успешен опит с мюзикъл, така че създаването на импровизиран мюзикъл е огромно предизвикателство. Другата група за импровизационен театър „Ха Ха Ха” също минаха през този формат. Сега е ред на „Шизи“. Много е интересно, много е трудно, много компоненти трябва да се слеят в едно, но когато се случи, е изключително за гледане. Всичко се ражда на момента – сюжет, музика, песни, персонажи. И всеки път е различно. От 24 до 30 септември в София ще се проведе голям импровизационен фестивал с участници от над десет държави, организиран от Златин Цветков (създател и ръководител на „Шизи Про“). Вероятно, като част от фестивала, ще покажем работен вариант на мюзикъла.

- В постановката по Гогол „Аферата с мъртвите души“, както и в „Живак“, се превъплъщаваш в цяла галерия персонажи – в писателя и неговите герои помешчици. Как се чувстваш по-комфортно и сигурно – в уан мен шоу или с партньори?

- И двата формата имат своите предимства и опасности. „Аферата с мъртвите души” е спектакъл, в който стиковането на състава е много силно, без значение кой колко има да играе. И на сцената, и зад нея, където има страшно много преобличания, подготовка за следващи сцени и реквизит, се действа като много добре смазана машина. Огромно е удоволствието да се работи в такива проекти.

- Този спектакъл на Мартин Киселов е достоен за най-големи сцени, а се е родил в един малък извънстоличен театър – Казанлъшкия. Каква ще е неговата по-нататъшна съдба?

- Работата по „Аферата с мъртвите души” премина през дълги и различни фази, последната от които бе в град Казанлък. Условията не бяха леки, дори напротив. Но това не бе за сметка на качеството и мотивацията. Под режисурата на Мартин Киселов колегите от общински театър „Любомир Кабакчиев” страшно запалено разплитаха мрежата от образи, създадена от великия Гогол. И въпреки че с Явор Борисов (изпълнителя на другата главна роля, Чичиков – б.а.) често трябваше да пътуваме до София и обрано, въпреки че залата беше много студена, работата беше изпълнена с усещането за творчески вихър. Мисля, че се получи силен, смислен и въздействащ спектакъл. Надявам се, че от новия сезон ще има възможност да се пътува и хората да го видят. Всеки месец ще се играе в София и горещо каня читателите ви да го видят. Струва си!

- Както ти, така и много твои млади и популярни колеги с удоволствие участвате или сами реализирате свои проекти из страната, а не само на ул. „Раковски“. Защо, какви „опции“ предлагат провинциалните театри?

- Хубаво е човек да излезе от обичайната си среда. В моя опит всяко подобно участие ми е носило много изненади и приятни провокации от срещите с колеги от извънстоличните театри. Както София не е България, така и „Раковски” не е българският театър. А често пъти далеч от столицата и нейната суета може да се случи истинска творческа среща в процес с хора, от които да научиш много.

- Разбрах обаче, че скоро ще влезеш и в най-престижното театрално място – в Народния...

- Бях поканен да изиграя Фигаро от вечния текст на Бомарше „Сватбата на Фигаро”. Режисьорът Михаил Петров определя бъдещия спектакъл като театрален карнавал, с музика на живо, и е избрал заглавието „Един безумен ден”. В представлението участват много обичани актьори на Народния театър, а освен мен са поканени Джулия Бочева (в ролята на Сюзан), както и Стелиян Радев (в ролята на граф Алмавива). Премиерните дати са 27 и 28 септември на голяма сцена на Народен театър „Иван Вазов”.

ВИЗИТКА

* Димитър Живков е роден на 19 ноември 1984 г. във Враца

* Завършил е НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов

* Бил е актьор в театрите в Сливен и Стара Загора, в трупата на Сатиричния театър, а от няколко години е на свободна практика

* Сред най-известните му превъплъщения са тези в моноспектаклите „Живак“ и „Тиква“, в Air Tango, “Волпоне“, „Аферата с мъртвите души“, „Цар последен“, „Да бъда или не?“, „Секс за първи път“, „Седем дни от живота на Симон Лаброс“ и др.

* Носител е на награда „Аскеер“ за изгряваща звезда за „Живак“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.