Актьори и рокери дариха кръв безвъзмездно във Военно-медицинска академия в София, като по този начин отбелязаха 25-та годишнина от създаването на Центъра по транфузионна хематология на болницата, съобщиха от там. Сред актьорите бяха Веселин Анчев, Владимир Пенев, Ирина Митева, Неда Спасова, Диана Димитрова, Васил Бинев и Ернестина Шинова.

За пореден път в подкрепа на безвъзмездното кръводаряване се включиха и представители на най-голямата мото организация в страната "Sofia Riders".

По-късно, по случай годишнината началникът на ВМА проф. Венцислав Метафчийски награди най-дългогодишните кръводарители на центъра - военнослужещи и цивилни граждани.

Използвам случая да отправя към всички следния призив - когато се събудите някоя сутрин и се чудите какво добро да направите – за поне трима души, идете и кръводарете, призова началникът на ВМА.

Близо два пъти са се увеличили безвъзмездните кръводарители в 25-годишната история на центъра. През 1994 г. те са били 3 547, в 2008 г. са надхвърлили 5 000, а от началото на 2018 г. до сега са дарили над 6 000 души, отчете от своя страната полковник проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.

През последните 15 години във ВМА е налице значително увеличаване на обема на хемотрансфузионната терапия, като резултат от оказване на специализирана и високотехнологична медицинска помощ. Статистиката показва, че през 1996 г. например за 12 месеца са преляти 1062 литра кръв и кръвни продукти, а през 2017 г. – 2060 литра.

Проф. Попов посочи като позитивна тенденция факът, че все повече млади хора даряват кръв безвъзмездно. По думите му, развитието на доброволното и безвъзмездно кръводаряване е стратегическо направление в дейността на ВМА, а общата задача е създаване, запазване и укрепване на стабилен донорски контингент.

Основното предизвикателство в дейността ни е навременното и адекватно снабдяване на пациентите ние с кръв и кръвни съставки чрез осигуряване на високо ниво на защита на човешкото здраве. Единствено доброволното и безвъзмездно кръводаряване може да обезпечи пълноценноболрницата с кръв и кръвни съставки, заяви проф. Попов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България ще ползва опита на Хърватия в областта на донорството

 Опитът на Хърватия в областта на донорството и трансплантациите обсъди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с националния координатор по трансплантация на Хърватия д-р Мирела Бушич и зам.-председателя на Комисията по здравеопазване и социалните въпроси на Националния парламент д-р Синиша Варга. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Смъртоносна трихинелоза се маскира като грип

Смъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира като грип. Тя може да бъде лекувана погрешно дни наред, особено през януари и февруари, когато е сезонът на инфлуенцата, предупредиха инфекционисти.

Половината аптеки без софтуер, не могат да засичат фалшивите лекарства

Половината аптеки нямат аптечен софтуер. Те не могат да въведат двете информационни системи, които стават задължителни от февруари. Това заявиха единодушно участниците в кръгла маса, организирана от инициативен комитет от магистър-фармацевти в София.