0

”Да пазя родината, да създам семейство и да отгледам децата си. Третият път е в мандрата, че ако тя съществува, то е да правим млечни продукти единствено и само от мляко.”

”Да пазя родината, да създам семейство и да отгледам децата си. Третият път е в мандрата, че ако тя съществува, то е да правим млечни продукти единствено и само от мляко.”

Това са трите клетви, които направил Васил Василев, бивш строителен предприемач и настоящ основател на ферма „Кефа на шефа” и мандра Строево в с. Строево, Пловдивско в Тракийската низина. За това разказва Мария Василева, негова дъщеря и управител на мандрата. Тя е един от най- интересните участници във фестивала на млякото през септември в Луковит, на който Агро Телеграф бе медиен партньор.
Мария Василева е усмихната и енергична млада жена. Тя посреща всички посетители на щанда с огромна кутия пълна с фермерско масло и весела покана да опитат от него.


Златото
Освен оправна бизнес дама, тя е отличен разказвач. От нея освен за млеката, сирената и кашкавала на мандра Строево могат да се научат много от жълтите тайни в правенето на млечни продукти в България. Мандра Строево работи от една година и вече е позната на пазара. Според управителката й маслото, което произвеждат е фермерското злато. А хитът е овчето кисело мляко, което предлагат. Защо фермерско злато е това масло? Така е, защото се прави по технологията на маслото, която вече почти не практикува у нас. Получава се при обезмасляване на млякото, когато правят стандартизирано кисело мляко. Сметаната се подквасва със закваска за масло. Преседява, за да протече млечно киселата ферментация, след което се бие. Някога това е правено в борилка, сега в мандрата се прави през центрофуга, за да се отдели маслото. Пълни се ръчно в кутийки. Продуктът е много познат и е на етап, в който се предлага само в техните фирмени магазини. Предлагат продуктите си и на различни феремерски пазари в Плвдив, като в София основно на Римската стена.
Традиция
Мария разказва, че в мандрата са решили да работят изключително традиционни български продукти. Именно традиционни, а не по БДС. Ние не работим така наречените хомогенизирани млека, които са задължителни за стандарта по БДС. Не желаем да работим по този стандарт, защото допуска употребата на сухи млека, обяснява мотивите на семейната ферма и мандра тя.
Правим и сме се спрели на традиционни български сирена - краве, овче и смес. Важното за продуктът, който поризвеждаме е, че е със срок на зреене 60 дни. Това важи и за кашкавала ни.
Мария обяснява, че известна френска фирма е свършила отдавна своята работа в България. А именно като създава хомогенизираните млека, масово кремообразни млека, без каймак и съответно без водичка. Този начин на обработка се постига чрез структуриране на суровината, в която се влагат добавки като сухи млека и не допускат обрзуване на каймак. Ние избрахме точно по тази причина нехомогенизираните продукти, защото са истински, подчерта Мария.
Съпротива
Точно този маниер на работа, никак не се понравил на мениджерите на търогвсикет вериги. Причината е, че огромна част от пазара, особено младите хора вече са свикнали да консумират „кремчета”, а не истинското кисело мляко, обясни младата жена. Именно това е маниерът, който в началото на деведестте години е наложила френската компания, която буквално промени традиционният от векове вкус на българите. Въпреки това мандра Строево успява да убеди веригите, че ако всичко е коректно изписано на етикета, за техните истински продукти също ще има пазар. Така й става. Въпреки че са само от една година на пазара, киселите млека и сирена вече се продават почти във всички вериги. Също така и на фермерски пазари, и в няколко фирмени магазини в Пловдив и София.
Стъклен буркан
Мария посочва, че хитовият им продукт е овчето кисело мляко в буркан. Тя изтъкна, че опаковката е от изключителна важност. Както за съхранение на продукта, така и за клиента, който предпочита стъкло, вместо пластмаса. Затова до пет години планират да преминат изцяло на стъклени опаковки. Тъй като това има отношение и към млечно киселата ферментация.
Мандрата произвежда и краве кисело мляко, с което се снабдяват от съседна ферма. Но тригодишният им план на развитие включва и създаването на две стада крави от високомаслена порода.