0

К огато краставиците са в изобилие, а тази година въпреки жегите са, мнозина се замислят дали да не ги изхвърлят. Стопаните, които си имат кокошки и домашни птици, нямат проблем, просто ги дават на пернатите. Други раздават на съседите, но много често и самите те си имат краставици. Какво да ги правим тогава?.

Когато краставиците са в изобилие, а тази година въпреки жегите са, мнозина се замислят дали да не ги изхвърлят. Стопаните, които си имат кокошки и домашни птици, нямат проблем, просто ги дават на пернатите. Други раздават на съседите, но много често и самите те си имат краставици. Какво да ги правим тогава?.

Корнишони

Има разлика между дългата краставица Гергана за салата и мъничките корнишони. Последните стават на кисели краставички, защото са по-хрупкави и твърди. Но Ковид-19 донесе много идеи за съхранение на зеленчука. Така например през март 2020 г., когато имаше изобилие от салати, пресен лук и краставици, а заведенията бяха затворени в цяла Европа, белгийските градинари и търговци се справиха с излишния зеленчук по следния начин.

Фризери

Вместо да изпадат в паника от това, че няма как да реализират продукцията си, те започнали да приготвят заготовки за млечни и майонезени салати от краставици и салати. Правителството и общинските служби веднага реагирали и отпуснали хладилници. Стопаните се организирали и започнали да складират зеления зеленчук в малки пластмасови кутии, нарязан на ситно.


Рецепта

По този начин спасили реколтата си от загуби. Истината е, че краставицата, след като е била замразена, едва ли има привлекателен вид. Но има начин, по който дори и размразен зеленчукът да изглежда добре. Казано е всяко зло за добро. Ето и проста рецепта, която през студеното време ще ни е от истинска полза, когато ни се дояде нещо свежо, което пък ще ухае и на градинска краставица.

Извара

Настъргваме около 1 кг краставици, ако са горчиви, корите ги обелваме преди това. Слагаме в цедка да се изцеди водата. След това ги объркваме с около един килограм извара, като е желателно да не се слага сол. Насипваме в кутийки и поставяме във фризера.

Чесън

Тази заготовка може да послужи за различни видове млечни салати, ако проявим повече въображение. Когато я отворим, можем да прибавим кисело мляко, сол, зехтин или олио шарлан. Да прибавим добре счукани скилидки чесън и, разбира се, много черен пипер и копър.

Сочен копър за зимата

Най-лесната и стара рецепта да съхраним аромата и вкуса на копъра свеж, без да замразяваме, е следната. Необходими са ни едно или две малки бурканчета. Набираме или купуваме свеж копър. Поне две или три връзки. Измиваме хубаво. Вземаме готварска сол. След това ръсим сол на дъното на бурканчето и слагаме копъра заедно с дръжките. Натъпкваме хубаво така догоре. Затваряме капачката и оставяме в хладилника. Когато ползваме така съхранената подправка, трябва да я измием преди това, защото има много сол.

Трябва да се знае, че по този начин не може да се съхранява магданоз, освен дръжките на подправката, защото листата му пожълтяват.

Пържен Козирог с кисело мляко

Една от най-вкусните рецепти за крехките дълги чушки Козирог, които сега са в своя разцвет, е с кисело мляко. Един или два килограма чушки се измиват, махат им се дръжките и се набучват с вилица. Изпържват се в силно сгорещена маслена баня, в която е поставена сол, и се оставят в дълбока купа. Не е необходимо да се отцеждат. След това се подреждат в бурканчета заедно с мазнината. Слага се ситно нарязан магданоз, черен пипер на зърна. Натъпкват се хубаво. Няколко кофички кисело мляко се разбиват и с киселото мляко се заливат натъпканите в бурканчета чушки. Ако е бистро олиото, в което чушките са изпържени, и още топло, е добре да се залее от него във всяко бурканче. Ако не, се сгорещява ново. Затварят се добре и се кипват около двайсетина минути след като заври водата. Вадят се и се обръщат. Съхраняват се на хладно. Тъй като са апетитни и пикантни, пържените чушки Козирог свършват много бързо, още преди да е паднал първият сняг.