0

И талия сега е република, но ако носталгията към монархията налегне жителите на Апенините и те си я изберат за държавна форма на управление, ще си имат кралица на име Витория. Така се казва първородната дъщеря на наследника на италианската корона Емануил Филиберт и на френската актриса Клотилд Куро.

Италия сега е република, но ако носталгията към монархията налегне жителите на Апенините и те си я изберат за държавна форма на управление, ще си имат кралица на име Витория. Така се казва първородната дъщеря на наследника на италианската корона Емануил Филиберт и на френската актриса Клотилд Куро.

Знатното девойче вече е на 17 години, заляга над книгите в престижен парижки колеж, бори се за правата на учащите се с протестни писма до президента на Франция Емануел Макрон, а баща й я нарича „рокендрол принцеса“.

В просторно интервю за американския топ-всекидневник „Ню Йорк таймс“, преразказано от италианския „Кориере дела сера“, Емануил Филиберт посочва, че е доста изненадан от интереса в САЩ към неговата особа и въобще към монархическите династии по света. Принцът, който е син на първия братовчед на нашия цар Симеон II – Виктор Емануил, обяснява, че може би този интерес е продиктуван от изключително гледаните напоследък тв-сериали за короновани глави. Или пък от светската суматоха около „бягството“ отвъд Океана на сина на лейди Диана и на принц Чарлз – Хари, заедно със съпругата му Меган Маркал и сина им Арчи.

Доколкото до това с какво се занимава дъщеря му Витория – първата жена, която един ден ще оглави хилядолетната савойска династия благодарение на подписан миналата година закон от баща й, той посочва, че тя въобще не се различавала от акраните си. Тоест учела, слушала музика, малко се правела на актриса като майка си, забавлява се, имала си вече гадже и т.н. А на въпроса какво ще прави Витория като навърши пълнолетие, а няма да може да сложи на главата си корона, Емануил Филиберт отговаря, че дъщеря му щяла да поддържа връзките с кралските дворове из Европа. На първо място с Испания, тъй като била много близка с престолонаследничката Елеонор, после с династиите във Великобритания, Нидерландия, Норвегия, Швеция.

Емануил Филиберт подчертава още, че не харчи парите на баща си, а се занимава със свой собствен доходоносен бизнес. След изглежда приключилата, но доста успешна тв-кариера в Италия, сега той се бил захванал усърдно с ресторантьорство. Вече подписал договор за отварянето в САЩ на верига от 50 заведения с името „Принц на Венеция“, какъвто е самият той. Те щели бъдат с италианска кухня, като първото от тях вече се радвало на сериозен успех в Ню Йорк, а предстояло откриването на подобни ресторанти в Япония, в ОАЕ, в Сингапур и другаде.