0

Н яма да предоставяме реколтата на веригите, ще си я пласираме сами. Това заявиха четирима производители на плодове и зеленчуци от Търновско.

Няма да предоставяме реколтата на веригите, ще си я пласираме сами. Това заявиха четирима производители на плодове и зеленчуци от Търновско.

Един от тях е фермер с ябълкова градина. От миналата година той е намерил вариант, като прави собствен натурален сок, който продава на дървена тараба в края на едно от горнооряховските села. Други двама продават продукцията си на пазара, а последният я дава на сина си, който я продава също на пазар, но в София.

Основните причини, които и четиримата сочат за отказа да дават стоката си на хипермаркетите, са няколко. На първо място, че веригите искат те да диктуват положението, като налагат на производителите да плащат такси, за да им разрешат да изложат стоката си на техните щандове Според изчисленията на производителите, ако продават стоката си на 1 лв. на кг в големите вериги и си приспаднат всички такси и данъци, на практика за тях ще останат под 20-25 ст. Затова предпочитат да продават плодовете и зеленчуците си лично.

На второ място, един от зеленчукопроизводителите миналата година искал да продава краставици в една от големите вериги, но оттам му заявили, че „няма да си играят да сключват договори за някакви си 500-600 кг”. На тях им трябвала доставка от поне 2-3 тона седмично, за да има смисъл изобщо да сядат и да се договарят. Иначе по думите им било само губене на време в бумащина.