Академията на МВР: Не омаловажавайте правната подготовка при нас!

Академията на МВР: Не омаловажавайте правната подготовка при нас!

Основната задача на Академията на МВР е професионалната подготовка на служители за нуждите на МВР.

Висшето учебно заведение винаги е поддържало високо ниво на качеството на обучението, за което свидетелства фактът, че седем години подред е на първо място в рейтинговата система на висшите училища у нас в професионално направление „Национална сигурност“. Това се казва в съобщение на ръководството на висшето училище, публикувано на сайта на МВР.

То е във връзка с публикации, свързани с професионалната подготовка, предоставяна от академията, които хвърлиха съмнения. Атаки към академията се появиха от критици на номинирания за главен прокурор Иван Гешев, който е завършил право там.

"Във времето, когато в Академията на МВР се е придобивала гражданска специалност „Право“ и квалификация „Юрист“, обучението не е отстъпвало по никакъв начин на високите образователни стандарти, традиционно поддържани в институцията. Изучаването на тази специалност е регламентирано с Указ № 2415 от 1987 г. на Държавния съвет на НРБ, като последният випуск с гражданска специалност „Право“ е завършил през 1995 г. Според чл. 4 от Указа курсантите са изучавали в пълен обем всички дисциплини, преподавани в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Учебните планове по специалността са били съгласувани и утвърдени от Единния център по науките за държавата и правото. Учебните занятия по специалността са водени от едни от най-изтъкнатите представители на Академичната общност и юридическата мисъл в България. За придобиване на юридическа правоспособност курсантите са преминавали необходимия стаж съгласно програмата на Министерството на правосъдието за завършилите Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се казва още в съобщението.

От ръководството на заведението казват още: "Омаловажаването на правната подготовка в Академията на МВР е спекулативно и тенденциозно".

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.