Акад. Чавдар Руменин: Създаваме защитен канал за  предаване на секретна информация

Акад. Чавдар Руменин: Създаваме защитен канал за предаване на секретна информация

С квантови частици и изкуствен интелект ще атакуваме ракови клетки, каза в интервю за "Монитор" ръководителят на Националния център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (Quasar).

- Акад. Руменин, какви са целите на проекта за изграждане на център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (Quasar), който ръководите?

- Центърът за компетентност e насочен към изследвания в областта на квантовата комуникация и сензориката. Проучванията, които ще направим, ще бъдат с приложимост в интелигентните системи за сигурност и управлението на елитите. Работата на учените, които ще работят по проекта, ще бъде на основата на цифровата трансформация на технологиите и изкуствения интелект. Институтът по роботика към Българската академия на науките е водещата организация, но имаме още седем партньори. Това са Институтът по металознание, съоръжения и технологии при БАН, Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна, Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, Техническият университет в Габрово, Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, Геолого-географският факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Съвременни летателни технологии“.

- Каква е ролята на тези партньори?

- Съвместно с тях ще атакуваме някои от най-актуалните проблеми, свързани с изследователски предизвикателства, като квантовата комуникация, интелигентните системи за сигурност и управлението на риска, както и с иновативните сензорни технологии, които са с многофункционално предназначение. С всеки един от тези институти ще обединим усилията си, за да можем да решим определени актуални задачи както за нашата страна, така и за Европейския съюз. Центърът за компетентност Quasar цели да покрие ниши, които не са достатъчно добре разработени не само в България, но и в страните на ЕС.

- Колко е голям екипът, с който ще работите?

- 75 души от всичките 8 партньори ще участват в този център. Те ще бъдат поетапно назначавани. Надяваме се след 5-6 години да имаме тази бройка изследователи. Искаме в центъра да назначим колкото се може по-квалифицирани млади хора. Идеята ни е младите специалисти да могат да правят докторантурите си при нас. С техниката, която центърът ще разполага, той ще се превърне в притегателна сила за тях. Младите хора в България не са меркантилни винаги да гледат финикийския знак, където и да е той. Те искат човешко отношение, интересна и завладяваща тематика. След това идват парите.

- Проектът е на стойност 13,5 млн. лв. Каква част от сумата е за закупуване на апаратура?

- 75% от тази сума е за технологии и апаратура. Приключили сме с обществените поръчки, чакаме доставка.

- По проекта ще разработвате четири пакета. Какви са очакваните резултати от тях?

- Първият пакет е квантовата комуникация. Целта е да се осигури високоскоростно, надеждно и сигурно предаване на информационни потоци между комуникиращите си страни на базата на квантово трасиране и детрасиране в реално време. Предимството е, че се гарантира защита от подслушване и копиране при предаването на секретна информация на сравнително големи разстояния. Трябва да се има в предвид, че е заложен физическият принцип на т.нар. вплетени плутони (два плутона, които носят светлината и взаимодействат на квантови принципи). Всяко проникване до този канал води до преустановяване на неговото действие или пък се продължава с друг заблуждаващ за желаещите да подслушат какво се предава.


- На какво разстояние ще може да се предава информация?

- На първо време в близките няколко години ще осигурим такива комуникационни канали между Ядрения институт на БАН, който се намира на 8-и километър, и нашия институт, който е на 4-ти километър. Ще се използват вплетени плутони и квантово споделяне или т.нар. секретен ключ. Квантовите подходи са незаменими технически решения при обмена на данни между търговските банки, държавните институции, образователните и военните организации, контратероризма, включително между страни извън ЕС. За да може да се осъществи това комуникиране, вероятно ще използваме сателити. До всеки един от тях ще бъде разположено „огледало“, което ще предава до друга точка на земната повърхност. Предизвикателството пред центъра е да се справим с тези задачи, тъй като нито една страна няма да сподели тънкостите на тези технологии и да ни ги даде наготово.

- Споменахте, че ще могат да се заглушават самите линии, за да не може да се подслушват. Как ще се случва това?

- Това е възможно благодарение на особеността на квантовата същност на сигналите. Ако някой прекъсне линията, за да се включи да подслуша, или ще се прекъсне връзката, или пък ние целенасочено може да дадем заблуждаващи данни. Те ще си мислят, че чуват какво се говори, но това всъщност ще са фантасмагории.

Квантовата комуникация може да се използва и за бъдещи предизвикателства, свързани в областта на медицината например. Когато квантовите частици се имплементират и се вградят в човешкия организъм, те имат свойството да атакуват ракови образувания и малформации. Ние ще използваме изкуствения интелект и по определени алгоритми ще можем да формираме нанороботизирани клъстерни пластири, които пък ще атакуват тези малформации и ракови клетки. Това предстои да се направи като научно предизвикателство в близките няколко години. Може би след 4-6 години. Един институт по роботика не може да се занимава с медицинска тематика, затова ще имаме партньори. Например медицинските университети в Плевен и в София. Ние ще ползваме консултациите на видни наши учени с лекари. В подобна насока работят във Франция, Германия, където вече имат резултати по тази материя. С работата на центъра за компетентност България ще може да се включи със собствените изследвания в тази област.

- Каква ще е задачата на учените по останалите пакети?

- Два от тях са за интелигентните системи за сигурност и управлението на риска. Трябва да предпазим инфраструктурата - молове, фабрики, заводи, от всякакви неблагоприятни природни бедствия – земетресения, свлачища, порои. Едно оповестяване на времето не решава въпроса и затова трябва да има нещо конкретно, което да предотврати настъпването на особено колосални разрушения.

- Как ще се случва това предотвратяване?

- Трябва да се намерят способи, с които да се подпомогне неразрешеният въпрос за предсказване на земетресенията. Колеги от нашия институт имат концепцията за това нещо, като фактите са вече доказани. Когато скала се подложи на силно налягане, тя започва да излъчва наночастици. Както когато включим лампата, тя излъчва светлина, по същия начин, когато скалите са под налягане, излъчват наночастици. Знаем, че в земната кора има скално образувание. Когато започнат да се наместват определени части от земната повърхност, стартира и излъчването на наночастици. Идеята е, ако ние можем да регистрираме надеждно тези наночастици на 2-3-4 км под земята, по тяхната интуитивност можем да направим предвиждания за земетресенията. Това трябва да стане в комбинация с други наблюдения, но излъчването на наночастици е ключов елемент по предсказването и прогнозирането на земетресения.

- Работило ли се по този начин досега или нашите учени могат да направят световно откритие?

- Това е ново явление, нова закономерност, която ние в института изследваме. Целта на нашия център е да направим това откритие. Закупили сме апаратура, специална техника, за да можем да провеждаме целенасочени изследвания.

- Приблизително колко дни преди това ще можем да предсказваме земетресенията и природните бедствия или все още е рано да се говори за това?

- На този етап конкретни данни не можем да дадем. Ако нещата потръгнат и се намери научно обоснованата предпоставка за такива изводи, това трябва да стане при всички случаи до 5-10 дни предварително. Не го ли направим, считайте, че не сме си свършили работата. Не може 5 мин. преди земетресението да кажем – хей, хора, ще настъпи земетресение. Трябва да се намери нещо сериозно и дълговременно за тази материя.

Последният пакет е насочен към иновативните сензорни технологии. Подобно на живите организми ние знаем, че човешката ръка е чувствителна към натиск, температура. В една и съща област природата се е научила да обедини сензорните системи за очувствяване – налягане, магнитно поле, сила. Ако ние използваме тази подсказана от природата идея, ще имаме предварителни резултати, които ще усъвършенстваме и развием в центъра. Ще направим такива сензори, които едновременно и независимо в една и съща форма да вегетират – и магнитно поле, и температура, и светлинен поток, и налягане. Всичко това събрано в едно. По този начин ще можем да разширим обхвата на приложението. Такива сензори намират приложение както в сигурността, така и в областта на автоматиката, технологиите. Нашият център няма бъде само средище на научни постижения като фактор в областта на изследователската дейност. Целта ни е „да сложим рамо“ както на националната индустрия, така и на индустрията в европейските страни.


Визитка:

Завършва Московския университет в областта на полупроводниковата електроника

Участва в международния екип от учени и инженери в ЦЕРН

Бивш директор на Института по роботика

Ръководител на Националния център за компетентност Quasar

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.