Акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог:  Върху метални и пластмасови повърхности COVID-19 издържа до 2 дни

Акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог: Върху метални и пластмасови повърхности COVID-19 издържа до 2 дни

Добре е, че вече не е толкова агресивен, но продължава да заразява

* Притеснително е, че създаването на антитела не е добро и това не може да го неутрализира

* Прибързано беше да се отварят барове и дискотеки, казва в интервю за "Монитор" имунологът

- Акад. Петрунов, след като си отдъхнахме за малко и едва ли не помислихме, че пандемията е към края си, защо изведнъж имаме такъв скок на инфектирани с COVID-19? Коя е причината?

- Според мен това се дължи на две причини. Първата е, че след като в началото спазвахме стриктно някои мерки, носехме задължително маски и ръкавици, моловете и ресторантите бяха затворени, барове и дискотеки също, изведнъж се отпуснахме. Факт е, че ограниченията доведоха до намаляване и развитие на епидемията. След разхлабването на мерките обаче отчетохме скок на заразените. Втората причина е, че в началото се правеха много по-малко изследвания. А колкото повече са тестовете, толкова повече случаи ще се откриват. Епидемията се развива и тя следва биологичния си цикъл. Няма как да я спрем преди 70-80% от населението да е заразено. Тук нямам предвид болни, а хора, които да са носители на вируса. Така ще се постигне един относителен колективен имунитет. След като мерките се разпуснаха, хората помислиха, че всичко е преодоляно и отново започна нов пик. По данните на СЗО до средата на май епидемията беше с тенденция надолу, а след това, когато мерките в целия свят се разпуснаха, рязко тръгна нагоре. Това се наблюдава и в Щатите, и Европа. Има увеличение на броя на заболелите и на починалите. Ако продължим да не спазваме елементарни мерки, като носене на маски на публични места, в градския транспорт, в молове и на обществени места, рискуваме случаите да се увеличават още повече.

- Беше ли грешка разхлабването на мерките?

- Мисля, че не биваше мерките да се разхлабват толкова бързо. Но и честно да ви кажа, разбирам положението, в което се намират управляващите при вземането на тези решения. Не искам да съм на тяхно място. Те трябва да избират пред стопиране на развитието на икономиката и здравето на хората. Намирането на баланс е много трудно. Но според мен можеше да не се разрешава отварянето на дискотеки и нощни барове, спортни състезания със зрители. Преди ден се проведе и голям футболен мач, това неминуемо ще доведе до разпространение на инфекцията. Тези мерки можеше да се избегнат. Докато отварянето на ресторанти и хотели е неизбежно.

- Избързахме ли с детските градини?

- При тях може би беше навреме взето това решение, защото ги отвориха в цял свят. Нямаше как да останем в изолация. Виждате, че и полетите ту се разрешаваха, ту се спираха. Много са динамични мерките, в зависимост от ситуацията в отделните страни.

- Какъв ход следва вируса? Всички вече разбрахме, че не е сезонен и няма да изчезне с топлото време.

- Топлото време няма да е решението на проблема, единственото е спазването на елементарните ограничителни мерки. Ще ни се наложи да живеем с този вирус сигурно още дълго време, така че трябва да спазваме дистанция, да носим маски, за да забавим хода на епидемията и да намалим броя на смъртните случаи.
- Според вас в момента втора вълна ли наблюдаваме или втори пик от първата?
- Мисля си, че за втора вълна все още трудно може да се говори. За мен е пик от първата, заради разпускане на мерките. Вероятно втора вълна се очаква през есента, когато ще се прибави и грипът. Но да се надяваме, че колективният имунитет тогава ще се изяви, макар че е доста притеснително, че той не е много ефективен. Създаването на антитела не е толкова добро и това не е капацитет да неутрализират вируса. И тук има много неизвестни.

- Ще може ли тогава изобщо да се стигне до ваксина?
- Според мен ваксина няма да се създаде по-рано от следващата година. Но ние не знаем как ще действа-дали ще стимулира само хуморалния имунитет или ще действа и на клетъчния, което е по-важното. Така че е трудно да се прави прогноза. Ще си позволя да кажа още нещо-много е притеснително, че в медиите се наши колеги, които дори нямат медицинско образование, изказват мнения и изпращат послания, които не са верни. Като пример мога да посоча изказването, че вирусът не можел да се прехване от плоскостите. Това не е вярно, има сериозна информация, таблици, които показват върху каква повърхност колко време вирусът може да се задържи. Върху метални, пластмасови и целулозни повърхности вирусът може да се задържи до 2 дни, което е много сериозно. А във въздуха, вирусният аерозол в пръски и слюнки, които излъчваме при говорене, кашляне, кихане, остава до 2-3 часа във въздуха при благоприятни условия на температура и влажност. Трябва да имаме предвид всичко това и да не се заблуждава обществото, че няма опасност. Напротив, затова е необходима дезинфекция на плоскостите, непрекъснато миене на ръцете.

- Защо според вас се оказа толкова устойчив този вирус?
- Не сме се срещали никога с този вирус и нямаме изграден имунитет. От седем вида коронавируси, четири са човешките. С тях сме се срещали отдавна и те причиняват най-обикновена настинка. Към тях имаме някакъв имунитет, който може да стане кръстосан с новия коронавирус. Но това е нова инфекция за човечеството. Затова и беше толкова агресивен в началото. Вече поомеква, ако мога да се изразя по този начин, не е толкова инфекциозен и агресивен. Но продължава да заразява, в зависимост от местото, в което попадне. При една инфекция имаме два фактора-причинител, но и човешка реактивност. Едни хора реагират без заболяване, други обратното. Зависи от индивида.

- Казахте, че вирусът не е толкова агресивен, както в началото. Това означава ли, че ако има втора вълна през есенно-зимния сезон, няма да е толкова страшна?
- Трудно е да кажа подобно нещо, ще бъде спекулация. Да се надяваме, че няма да бъде толкова агресивна, но не мога да бъда категоричен. Не бива да се изпращат грешни послания към хората- нито положителни, нито отрицателни.
- Трябва ли да се мисли и в посока на лечение, а не само на ваксина?
- Да, сега се възлагат надежди на новия противовирусен препарат ремдесивир. Но все още не е одобрен, има временно разрешение за използване само в болнични условия и то при тежките случаи. Така че ще видим какъв ще бъде резултатът, тъй като има много странични ефекти-например, увреждане на черния дроб и др. Така че това е предстоящо, ние нямаме нещо категорично, което да пребори инфекцията до момента-нито лекарство, нито ваксина. Затова най-важно е спазването на мерките и възможностите за стимулиране на нашия естествен имунитет. Това е профилактично средство.

- Как през есенно-зимния сезон обаче родителите могат да разберат дали детето им има грип или коронавирус? Винаги ли ще бъде необходим тест?
- Не, според мен няма да бъде задължително. Грипът има специфична картина-започва внезапно с висока температура, втрисане, без тежки дихателни оплаквания, които предизвиква коронавирусът. Не е лесна диагнозата и различаването, но мисля, че педиатрите са добре подготвени и няма да бъде проблем различаването. Разбира се, където е необходимо, ще се наложи PCR, за да се уточни дали няма прибавяне на коронавирусна инфекция. Но принципно се действа по един и същ начин, защото нямаме лечение за вируса. Лекуваме последиците от неговото действие- възпаление на белия дроб, на кръвоносните съдове, увреждания на мозъка, но те са по известните методи за този тип заболявания.

- Ще се усложни ли обстановката есента, когато децата тръгнат на училище?
- Да, затова и преди два месеца исках да се изчака с отварянето на детските градини. Виждате какво се получава сега. Но няма как и децата да стоят непрекъснато с вкъщи. Това е колосален проблем. Затова не ми се иска да съм на мястото на тези, които вземат решения.

- Преди няколко дни се появи притеснителна информация за нов вирус от Китай. Излиза ли, че трябва непрекъснато да сме нащрек?
- Очевидно, вирусите са явление, с което човечеството ще трябва да се бори следващото десетилетие. Но от информацията, с която се запознах, става ясно, че това е свински тип вирус. Поне засега не е ясно дали се придава на хората пълноценно. Има още много неща да се изясняват, но това ни кара да сме внимателни.


Визитка:

Акад. Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията у нас

От 1993г до 2010 г. е бил директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Завършил е Медицинския факултет в София като първенец на курса
Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ

Създател е на първата в България лаборатория по алергия, в която се разработиха и внедриха широко в практиката повече от 200 вида алергенни препарати за специфична диагностика и лечение на алергичните заболявания
Създател и на ново научно направление свързано с разработването, изучаването и внедряването на полибактериалните имуностимулатори, които намират широко приложение в клиничната практика у нас и в чужбина

Член на Европейската академия по алергология и клинична имунология
От 1978г. е експерт към СЗО по алергология и като такъв е организирал първите лаборатории по алергология в Индия
Председател на новосъздаденото Отделение по медицински науки при БАН. През 2017г бе удостоен от БЛС и пациентските организации с Награда / „Оскар” / за „Цялостен принос в развитието на медицината”

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.