Акад. Богдан Петрунов: Берем плодовете на масовите прояви, които се проведоха

Акад. Богдан Петрунов: Берем плодовете на масовите прояви, които се проведоха

Въпреки това стоим добре в Европа по броя на активните случаи

Сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди зрители. Също така на баловете и събиранията в дискотеките. Бес съмнение се очакваше, че всичко това ще доведе до увеличаване на бройката. Това заяви по BTV имунологът акад. Богдан Петрунов.

Въпреки това според експерта стоим добре в Европа по отношение на картината с коронавирус.

"Важният показател е броят на активно болните и на починалите на 100 000 население. По отношение на тези данни стоим добре според европейската статистика. Но броят на тестовете не може да бъде показател. Колкото повече изследваме, толкова повече положителни проби ще имаме", каза акад. Петрунов. Той изтъкна, че е важно кои хора се изследват. Много зависело дали са от огнище или масово. Защото от огнище било очаквано да има голям брой заразени.

"Трябва да осъзнаем, че е наложитлно да проявим дисциплина и разум. Само това ще доведе до ограничение на мерките и ще спас ситуацията. Маската не ви предпазва директно от вируса, а от слюнките, които се отделят от хората, когато са близо до нас. С маска много по-малко единици от вируса ще проникнат в организма ни. Вирусното натоварване от изключително голямо значение", обасни експертът. Той уточни, че очаквано вече у нас COVID-19 се разпространява дифузно.

"Страната ни е малка и от клъстър в клъстър става дифузно. това е логично", каза още акад. Петрунов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.