Airbnb уволнява четвърт от служителите си заради COVID-19

Airbnb уволнява четвърт от служителите си заради COVID-19

Платформата за краткосрочен наем Airbnb обяви, че уволнява около една четвърт от своите служители, предаде techcrunch.com.  Причина за това станаха спадът в приходите, причинен от коронавируса, и необходимостта от ограничаване на разходите й.  

Според съобщение, написано от изпълнителния директор на Airbnb Брайън Чески, компанията ще уволни 1900 служители  или 25,3% от своите 7500 работници. Съкращенията ще засегнат  редица вътрешни продуктови групи, включително Транспорт и Airbnb студиата.

Чески смята, че приходите на Airbnb за 2020 г. ще са едва наполовина на тези от миналата година; Данни на компанията сочат, че през 2019 г. приходите са били в размер на 4,8 милиарда долара. От Airbnb коментират, че уволненията са „лъч светлина”, който да им помогне на преминат през пандемията от COVID-19, засегнала най-сериозно туристическия бранш. През последните седмици компанията бързо си набави нов капитал, включително два транша на дълг – всеки по 1 млрд. долара. По този начин успя да си осигури допълнителна ликвидност, докато пътуванията по цял свят бяха „замразени”.

В стремежа си да запази както търсенето, така и предлагането в платформата си, Airbnb позволи на потребителите да отменят някои резервации без неустойка и предостави финансовa помощ на собствениците на жилища,с които работи. Предполага се, че част от новия  капитал е използван именно за  финансиране на подобни действия,  а също и за да осигури достатъчно средства на компанията, с които да успее да издържи до 2021 г.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.