АИКБ против проектозакона за „спящите” акции

АИКБ против проектозакона за „спящите” акции

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) се обяви против законопроекта на финансовото министерство за „спящите” акции, публикуван преди няколко дни. Това става ясно от изпратено писмо на асоциацията до министъра на финансите Владислав Горанов.

В писмото става ясно, че проектът вече е бил отхвърлен два пъти, предлаган под формата на концепции. Според АИКБ преместването на сметки ще е в ущърб на притежателите на „спящи” акции, тъй като така ще има по-малко сигурност и повече разходи, заради дължимите такси на инвестиционни посредници след изтичането на 24-месечен гратисен срок.

„Предложеният законопроект принуждава акционерите да предприемат действия, свързани с пътувания, както и сложни, скъпи административни процедури, свързани с унаследяване. При това в условията на глобална пандемия, при която са в сила точно обратните мерки”, изтъкват АИКБ. За да защитят здравето си, стотици хиляди акционери може да предпочетат да загубят своите акции, смятат още от асоциацията. Проектозаконът и мотивите към него съдържат неточности и неверни твърдения. Според АИКБ реалната сума от акциите е 62.5 млн. лв., а не 2 млрд. лв.

„Всичко това ни мотивира да се противопоставим недвусмислено на Законопроекта”, пишат от АИКБ. Те призовават акционерите да бъдат информирани относно правата и задълженията си, да се улесни унаследяването, а идентификацията  на притежателите на неактивни акции да става по електронен път.

Припомняме, че в сряда Министерство на финансите публикува „Законопроект за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД”. Идеята е притежателите на „спящи” акции (т.е. книжа, по които не е имало никакво движение през повече от 15 години - б.а.) да се идентифицират пред инвестиционен посредник и да ги прехвърлят по клиентски подсметки към него. Ако това не се направи, смеките се прехвърлят във фонд или в портфейл, и ако до 10 години няма интерес, парите ще се прехвърлят в държавния бюджет. Предвижда се инвестиционните посредници да освободят от такси и комисионни услугите по прехвърляне на акции. Освен това се предвижда да бъде създадена информационна кампания след влизането на закона в сила.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.