АИКБ: Държавата да плаща 60%, а от бизнесът нула

АИКБ: Държавата да плаща 60%, а от бизнесът нула

В България да се въведе германският модел за компенсации на бизнеса с оглед запазване на заетостта, предлагат от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Работодателската организация в детайли представя как се прилага мярката 60/40 у нас и моделът, възприет в Германия – 60/0.

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата. Работодателят пък би трябвало да поеме единствено 80% от осигуровките върху брутната заплата. 

От АИКБ добавят, че освен това, като допълнителна мярка заради кризата с коронавируса COVID-19, на предприятията в западноевропейската страна платените осигурителни вноски в момента се възстановяват. Това означава, че по време на кризата разходите на компанията за дадения работник, който не работи, са 0%.

„Държавата плаща цялата компенсация, равна на 60% от нетната заплата на работника. Което означава схема „60/0““, заявяват от АИКБ.

По отношение на постановлението на българските управляващи за схемата „60/40“ от организацията обясняват, че всъщност става за разпределение 23/77 на финансовата тежест за компенсацията на засегнатите от кризата служители. Това е така, тъй като освен 40% от брутната заплата на служителя, компанията трябва да плати и неговите осигуровки.

Освен това от АИКБ смятат за несправедливо нетната заплата да се изплаща на 100% (775.98 лв. в случай на 1000 лв. брутна заплата): „Компенсацията е 100%, което не се прави никъде, несправедливо е към работещите, невъзможно е при криза, би имало драстично по-малък обхват“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.