Агросекторът може да поеме работната ръка от чужбина

Агросекторът може да поеме работната ръка от чужбина

Сега е моментът България да увеличи производството на местни храни предвид ситуацията с коронавируса и опасността доставките да бъдат затруднени.

 Това ще отвори ниша за български плодове, зеленчуци, меса и млека. И това е нашият шанс да наваксаме това, което с годините загубихме като производства. Това коментира Валентина Васильонова, която е вицепрезидент на европейските земеделски синдикати (ЕФФАТ) и зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ).
Земеделският сектор, особено животновъдство, градинарство и овощарство могат да поемат удара, който се очаква с безработицата. Също така да осигури препитание и на българите, които няма да могат да заминат традиционно за Италия и Испания като сезонна работна ръка в земеделието, каза Васильонова. Тя допълни, че проблемът с работната ръка в този сектор в ЕС е огромен. Италия в момента ще се окаже една от най-потърпевшите страни, защото е огромен производител на земеделска продукция, а поради коронавируса ще се окаже без работници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.