Агроминистерството започва самолетно заснемане за обновяване на националната ортофотокарта

Агроминистерството започва самолетно заснемане за обновяване на националната ортофотокарта

Заснемането ще обхване около една трета от страната

Министерство на земеделието очаква благоприятни климатични условия, за да започне самолетно заснемане на териториите в Югозападна България. Данните ще бъдат включени в националната цифрова ортофотокарта, по която се определят земите и се изчисляват субсидиите за  фермерите  у нас, съобщи ведомството на сайта си.

Заради липсата на актуална карта в предишни години от хиляди фермери беше поискано да връщат получени субсидии, тъй като направените проверки показаха сериозни разминавания в измерванията.

Съгласно изготвен от изпълнителя график, заснемането за 2021 г. ще обхване изцяло или частично областите Кюстендил, София област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас.

То ще се извърши с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта.

В резултат на разчитането на новата орфотокарта, на сателитни изображения от ДФ „Земеделие“ – разплащателна агенция, както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки проведени през годината, ще бъде определен обхватът на специализираните слоеве „Площи, допустими за подпомагане” и „Физически блокове“ за кампания 2021 г., допълват от агроминистерството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.