Агрометеорологичните условия през периода 16 – 22.09 2019 г.

Агрометеорологичните условия през периода 16 – 22.09 2019 г.

Вече месец без валежи

Агрометеорологичните условия през първата половина на второто десетдневие на септември се определяха от топло и сухо време. Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха от 19.5°С в Казанлък, до 24.2°С в Сандански. Температурите през изтеклата седмица бяха по-високи от нормата във всички станции, като отклонението им от нормата за периода 1981-2010 г. варираше от 0.9°С в Плевен до 4.5°С в Шабла, фиг.1. В повечето райони на страната не бяха регистрирани валежи, а там където имаше, те бяха без стопанско значение,.

Топлото и сухо време, което определяше агрометерологичните условия от средата на първото десетдневие на август доведе до засушаване и последваща суша в полските райони на страната. Във всички станции, с изключение на Благоевград и Кърджали, поредицата от дни без валеж или такъв по-малък от 1 l/m2 варира от 28 до 39 дни. В резултат, продуктивните почвени влагозапаси в коренообитаемия почвен слой са изчерпани в различна степен и са под долната граница на оптималните влагозапаси, които са 70% от ППВ. Така се формира най-силната за земеделието почвена суша през последните пет години. Прогнозираното време през следващия седемдневен период ще задълбочи сушата в Югозападна и Централна Южна България и ще я превърне в есенна. Това ще затрудни качественото провеждане на предсеитбената подготовка на площите и провеждането на сеитбата на зимната рапица и зимната пшеница и ечемик в посочените райони. Благоприятни са условията за прибиране на продукцията от лозята, овощните и зеленчукови култури и жътвата на слънчогледа и прибиране на царевицата от полето. Сегашния момент е много подходящ за прибиране на царевицата и поради много ниската влажност на зърното съгласно изискванията за бункерно съхранение, която в момента е около 12%.
Засушавания с различна продължителност и интензивност могат да се случат във всеки от месеците на вегетационния период (март-октомври). По данни от наблюдателната мрежа на НИМХ, през първите 15 години на новия век през април са регистрирани щети от засушаване през 2007 година. През май засушаване в някои райони на страната е регистрирано в 4 от годините, през юни в 5, а през юли в 7 от годините на периода 2000-2015 г. През август засушаване и суша са регистрирани през 10 години от този период, а през 30% от тях сушата продължава и през септември.
Засушаването и сушата са комплексни явления, което обикновено започва с безвалежен период или период с много малки количества валеж, които стават причина за понижение на атмосферната влажност. Такива периоди има през цялата година, поради което те са съпроводени с различни проявления на останалите метеорологични елементи – температури и висока скорост на вятъра, които допълнително повишават изпарителния капацитет на атмосферата. В зависимост от това, сушите биват атмосферни, почвени и хидроложки. Най-неблагоприятни агрометероологични условия се формират при едновременното въздействие на атмосферната и почвената суша. Тогава растенията страдат, както от недостига на вода в почвата, така и от високите температури на въздуха и ниската атмосферна влажност. По климатични данни най-голям брой и най-продължителни са есенните засушавания, следвани от летните.
В началото на периода 16-22 септември се прогнозира предимно слънчево време, с високи за средата на септември температури на въздуха. Сутрешните температури ще са предимно между 9°С и 14°С, а максималните температури в по-голямата част от страната ще достигнат и надхвърлят 30°С. В средата на периода през страната ще преминава студен атмосферен фронт. От северозапад облачността ще се увеличи и в сряда в северозападните райони, а през следващите два дни на места в останалата част от страната ще има валежи от дъжд, в отделни райони е възможно и да прегърми. Повишава се вероятността за по-съществени валежи, отначало в северозападните, към четвъртък-петък на места в централните южни и източни райони от страната. Температурите ще се понижат и ще достигнат до нормални за този период от годината стойности. От средата на третото десетдневие на септември силно нараства вероятността от образуване на слани, най-напред във високите котловинни полета на Западна и Северна България.
През периода по-голямата част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. Късните царевични хибриди ще достигнат восъчна и пълна зрелост. При ориза ще протича масово фаза узряване. Узряване ще се наблюдава при памука и фъстъците. Захарното цвекло ще встъпи в техническа зрелост. По-късните винени сортове грозде ще достигнат до физиологична зрелост по-рано от обичайните за страната срокове. През втората половина на септември започва беритбата на есенните сортове ябълки и круши.
През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта. Поради сушата ще има затруднения в почвообработката на площите предвидени за сеитбата на зимните зърнени култури - пшеница, ечемик и рапица.
Продъжаващото топло и сухо време с максимални температури по-високи от 30°С и отсъствието на валежи, както и силно намалените водни запаси в почвата, в повечето райони на страната продължават да поддържат високо нивото на риск от възникване на пожари в земеделските и горски райони на Централна Северна, Югозападна и Централна Южна България.
На интернет страницата на секция „Агрометеорология“ в НИМХ - http://agro.meteo.bg/bg може да намерите информация за условията за извършване на растително-защитни мероприятия в 50 пункта от територията на страната. Информацията се обновява всеки ден в 03h местно време.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.