Горещото време през първата седмица на юли, с максимални температури на места до 37-38 оС (Русе, Силистра, Благоевград, Казанлък, Чирпан, Ст. Загора, Карнобат), а в отделни райони – до 39 оС (Сандански, Елхово), затормозяваше вегетацията на пролетните култури, имаше негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер, краставици, тиквички) и средноранните хибриди царевица.

През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. През периода се прогнозират валежи, понижение и нормализиране на температурите и подобрение на условията за развитие на земеделските култури. Очакваните валежи ще се отразят благоприятно на пролетните култури, по-голямата част от които са в репродуктивен стадий от развитието си, с повишени изисквания към влагата в почвата. До средата на юли при царевицата, в зависимост от ранозрелостта й, ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще протичат цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При фасула и соята ще се наблюдава образуване на бобове, при граха – масово фаза узряване. При памука ще преобладава фаза бутонизация.

В края на първото десетдневие се прогнозира повишена вероятност за градушки. При засегнатите от градушка лози по-често се развива болестта бяло гниене. Тя се причинява от гъбата Coniothyrium diplodiella. Заразата прониква през рани. Оптимални условия за развитие на патогена се създават при влажно и топло време, при температури от порядъка на 25-30º. При тези условия инкубационният период е къс – 3 дни.

За борба срещу бялото гниене по лозата няма регистрирани фунгициди. След градушка за намаляване на риска от разпространение и развитие на болестта бяло гниене е желателно при първа възможност да се извърши пръскане на лозите с някои от посочените препарати: 2% бордолезов разтвор, Купроксат – 0,3%, Каптан 50ВП – 0,3%, Дитан М-45 – 0,2%, Фолпан 80ВДГ – 0,2%. При поява на признаците на болестта пръскането трябва да се повтори.

При доматите след градушка за ограничаване на заразите от мана и алтернария, се препоръчва профилактично третиране с фунгицидите: Шампион ВП - 0,15%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, Дитан М-45 – 0,2%, Дитан ДГ – 0,2%, Полирам ДФ– 0,2% и др.

 

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ 

По темата: Агро Телеграф
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Някои стават по-срамежливи, други по-дръзки

Кравите минават през бурен пубертет

Някои стават по-срамежливи, други по-дръзки

Някои крави преминават също като хората през бурен пубертет заради прилива на хормони в тялото, който предизвиква промени в настроението, съобщи "Гардиън", цитиран от БТА.

Ярето  умира, ако  не е на  топло

Никога не давайте студена вода на козите

Ярето умира, ако не е на топло

В световен мащаб има около пет милиона кози от повече от шестдесет признати породи. Най- добрите млечни породи са Нубийската, Алпийската, Тогенбургската и Саанската.

Подхранваме  със смеси с  борна киселина  и доломитово брашно

Вадим 700 кила картофи от 150 кв. м градина

Подхранваме със смеси с борна киселина и доломитово брашно

Ако в градината мястото за садене на картофи е съвсем ограничено, пробвайте да ги отглеждате по метода на американския професор Джейкъб Митлайдър.