Горещото време през първата седмица на юли, с максимални температури на места до 37-38 оС (Русе, Силистра, Благоевград, Казанлък, Чирпан, Ст. Загора, Карнобат), а в отделни райони – до 39 оС (Сандански, Елхово), затормозяваше вегетацията на пролетните култури, имаше негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер, краставици, тиквички) и средноранните хибриди царевица.

През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. През периода се прогнозират валежи, понижение и нормализиране на температурите и подобрение на условията за развитие на земеделските култури. Очакваните валежи ще се отразят благоприятно на пролетните култури, по-голямата част от които са в репродуктивен стадий от развитието си, с повишени изисквания към влагата в почвата. До средата на юли при царевицата, в зависимост от ранозрелостта й, ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще протичат цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При фасула и соята ще се наблюдава образуване на бобове, при граха – масово фаза узряване. При памука ще преобладава фаза бутонизация.

В края на първото десетдневие се прогнозира повишена вероятност за градушки. При засегнатите от градушка лози по-често се развива болестта бяло гниене. Тя се причинява от гъбата Coniothyrium diplodiella. Заразата прониква през рани. Оптимални условия за развитие на патогена се създават при влажно и топло време, при температури от порядъка на 25-30º. При тези условия инкубационният период е къс – 3 дни.

За борба срещу бялото гниене по лозата няма регистрирани фунгициди. След градушка за намаляване на риска от разпространение и развитие на болестта бяло гниене е желателно при първа възможност да се извърши пръскане на лозите с някои от посочените препарати: 2% бордолезов разтвор, Купроксат – 0,3%, Каптан 50ВП – 0,3%, Дитан М-45 – 0,2%, Фолпан 80ВДГ – 0,2%. При поява на признаците на болестта пръскането трябва да се повтори.

При доматите след градушка за ограничаване на заразите от мана и алтернария, се препоръчва профилактично третиране с фунгицидите: Шампион ВП - 0,15%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, Дитан М-45 – 0,2%, Дитан ДГ – 0,2%, Полирам ДФ– 0,2% и др.

 

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ 

По темата: Агро Телеграф
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Очаква се да е най-високата за десетилетието

Реколтата от пшеница стига 6 млн. тона

Очаква се да е най-високата за десетилетието

Реколтата от пшеница през тази година може да се окаже най-добрата от началото на това десетилетие като достигне около 6 милиона тона. Това става ясно от оперативни данни на земеделското министерство.

Хлябът от древната пшеница помага на болни от диабет

Нива с лимец спаси душата на рали състезателка

Хлябът от древната пшеница помага на болни от диабет

Историята на Боряна Карагьозова, бивша рали шампионка, е повече от невероятна. Всъщност като самата нея. И като лимеца, с който ако искаш да правиш само бизнес, просто няма да ти се получи.

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ ПРЕЗ ПЕРИОДА 15-21 ЮЛИ 2019 г.

Първото десетдневие на месец юли започна с високи температури, достигащи критични за някои физиологични процеси стойности и летни бури със значителни количества валеж на някои места в Централна България.