0

Г орещото време през първата седмица на юли, с максимални температури на места до 37-38 оС (Русе, Силистра, Благоевград, Казанлък, Чирпан, Ст. Загора, Карнобат), а в отделни райони – до 39 оС (Сандански, Елхово), затормозяваше вегетацията на пролетните култури, имаше негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер, краставици, тиквички) и средноранните хибриди царевица.

Горещото време през първата седмица на юли, с максимални температури на места до 37-38 оС (Русе, Силистра, Благоевград, Казанлък, Чирпан, Ст. Загора, Карнобат), а в отделни райони – до 39 оС (Сандански, Елхово), затормозяваше вегетацията на пролетните култури, имаше негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер, краставици, тиквички) и средноранните хибриди царевица.

През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. През периода се прогнозират валежи, понижение и нормализиране на температурите и подобрение на условията за развитие на земеделските култури. Очакваните валежи ще се отразят благоприятно на пролетните култури, по-голямата част от които са в репродуктивен стадий от развитието си, с повишени изисквания към влагата в почвата. До средата на юли при царевицата, в зависимост от ранозрелостта й, ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще протичат цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При фасула и соята ще се наблюдава образуване на бобове, при граха – масово фаза узряване. При памука ще преобладава фаза бутонизация.

В края на първото десетдневие се прогнозира повишена вероятност за градушки. При засегнатите от градушка лози по-често се развива болестта бяло гниене. Тя се причинява от гъбата Coniothyrium diplodiella. Заразата прониква през рани. Оптимални условия за развитие на патогена се създават при влажно и топло време, при температури от порядъка на 25-30º. При тези условия инкубационният период е къс – 3 дни.

За борба срещу бялото гниене по лозата няма регистрирани фунгициди. След градушка за намаляване на риска от разпространение и развитие на болестта бяло гниене е желателно при първа възможност да се извърши пръскане на лозите с някои от посочените препарати: 2% бордолезов разтвор, Купроксат – 0,3%, Каптан 50ВП – 0,3%, Дитан М-45 – 0,2%, Фолпан 80ВДГ – 0,2%. При поява на признаците на болестта пръскането трябва да се повтори.

При доматите след градушка за ограничаване на заразите от мана и алтернария, се препоръчва профилактично третиране с фунгицидите: Шампион ВП - 0,15%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, Дитан М-45 – 0,2%, Дитан ДГ – 0,2%, Полирам ДФ– 0,2% и др.

 

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ