През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от горещо и сухо време. Отсъствието на валежи със стопанско значение от началото на месеца с изключение на отделни райони в Южна България (Кърджали-41 l/m2, Хасково-18 l/m2) и прогнозираното сухо време през следващите дни ще задълбочи дефицита на водните запаси при земеделските култури.

Към 20.VIII, почвената влажност (% от ППВ) измерена в агростанциите на НИМХ при стърнищата, подлежащи на почвообработки, в слоя 0 - 50 cm е била в Кнежа, Лозен, Разград и Търговище 60-65 % от ППВ, в станции Новачене и Царев брод 55-60 % от ППВ; под 55 % от ППВ са измерени в Бъзовец, Павликени, Сандански и Пазарджик. В еднометровия почвен слой при окопните култури (царевица, слънчоглед) са измерени стойности на водните запаси 55 % от ППВ в районите на Кнежа, Павликени, Новачене, Силистра, а  в Борима и Търговище 60-65 % от ППВ. В станция Бъзовец водното съдържание в почвата е изчерпано-36 % от ППВ.

През периода при царевицата ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост, в зависимост от ранозрелостта на хибридите. Слънчогледът масово е приключил фенологичното си развитие. При реколтирането на културата е препоръчително влажността на семената, да бъде 8-9% в зависимост от условията и продължителността на съхранение на продукцията. При десертните сортове лози до края на периода ще се наблюдава узряване, при червените винени сортове ще се осъществява прошарване на зърната.

През периода агротехническите мероприятия са свързани с жътвата на слънчогледа, провеждане на дълбока оран на стърнищата от зимни житни култури предвидени за пролетна сеитба, подготовка и сеитба на полетата със зимна рапица. Ниската почвена влажност ще затруднява качественото извършване на механичните обработки. Растителнозащитните дейности ще са насочени за опазване на зеленчуковите култури от болести и неприятели (мани, листни въшки, акари) и предпазване на лозовите масиви от брашнеста мана и сиво гниене. Прилагането на продуктите за растителна защита следва да се извършва в хладните часове от деня и при тихо време.

Остава висока степента на пожароопасност при извършване на агротехническите дейности.

Драгомир Атанасов

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подаваме  искания от  21 октомври

Фонд „Земеделие” отсрочва кредити

Подаваме искания от 21 октомври

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” реши да разсрочи кредитите, отпуснати на животновъди през периода 2008 – 2012 г. и на картофопроизводителите, получили заеми през 2011 г.

ДФЗ приема заявления от днес

Отпускат пари за пръскания

ДФЗ приема заявления от днес

От 14 октомври Държавен фонд „Земеделие” започва прием на заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Приемът ще продължи до 31 октомври.

1/3 от  детските градини с доставки от сивия  сектор

Махат боята от хляба

1/3 от детските градини с доставки от сивия сектор

 

Още 5 утвърдени стандарта „България” за хляб и брашно разработва Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с експерти от бранша.
Това съобщиха от БАБХ пред „Телеграф”.