В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури като през новата седмица отново не се очакват валежи със стопанско значение в полските райони на страната.

В края на периода се прогнозира понижение на температурите, при които ще протича развитието на земеделските култури.

            През периода при царевицата ще протича преход от млечна към восъчна зрялост при късните хибриди, а при по-ранните масово ще се наблюдава пълна зрелост.

            През периода тече оптималния агротехнически срок за сеитба на зимната рапица. Предвид продължаващото засушаване и изчерпването на почвената влажност, сеитбата на рапицата в много райони на страната може да бъде възпрепятствана поради невъзможност за добра подготовка на полетата и качествена сеитба. От основно значение за рапицата е осигуряването на качествено сеитбено легло. Отсъствието на вода в почвата е неблагорпиятно и за началните етапи от развитието на културата Оптималната влажност на горните почвени слоеве е 70 % от ППВ. Условията ще са подходящи за вече започналата жътва на слънчогледа и прибирането на хибридите царевица приключили фенологичното си развитие. Силно влошените водни запаси в почвата ще затрудняват почвообработките на освободените площи от пролетните окопни култури. В стопанствата ще се извършва обеззаразяване и подготовка на семената за сеитба на пшеница и ечемик (срещу семеннопреносими патогени като праховита и твърда главня).

            Периодът съвпада с времето за засаждане на разсада за есенно производство на марули и сеитбата на спанак.

 

            Драгомир Атанасов

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Забраняват да  даваме на животните кухненски  отпадъци

Регистрираме прасето срещу 1 лев

Забраняват да даваме на животните кухненски отпадъци

Край на свободно движещите се из селските дворове и бунища свине.

Пернатите са атракция в Кюстендилско

За кокошките с любов: Мият им крачетата веднъж седмично

Пернатите са атракция в Кюстендилско

Младата кюстендилка Нели се захвана с нелеката задача да отглежда уникални по вид кокошки копринки в кюстендилското село Нов чифлик. Пернатите са истинска атракция сред всички близки и приятели на младата жена.