0

С лед краткотрайното захлаждане през първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в голяма част от полските райони ще се определят от топло и дори горещо време.

След краткотрайното захлаждане през първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в голяма част от полските райони ще се определят от топло и дори горещо време.

Прогнозираните високи температури в края на второто и началото на третото десетдневие на август, с максимални стойности до 37 °С, ще потискат развитието на късните земеделски култури, а на места в южните райони ще бъдат причина за възникване и на повреди – листен пригор и преждевременен листопад при овошките, окапване цветовете и завръзите при отглежданите за късно производство зеленчукови култури като тиквички, краставици и зелен фасул.

Понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия се прогнозира през втората половина от периода.

През следващия период голяма част от късните полски култури ще приключат развитието си. При слънчогледа ще се наблюдава масово кафява и пълна зрелост. Среднокъсните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост, а при късните хибриди ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. Соята ще встъпи масово във фаза узряване.

През третото десетдневие на август ранните бели винени сортове грозде в южните райони ще достигат технологична зрелост. При късните червени сортове ще се наблюдава прошарване (омекване) на зърната. Тази фаза е критична за заразяване на гроздето със сиво гниене, особено в лозовите масиви, претърпели повреди от градушки, гроздови молци и брашнеста мана. По-уязвими на патогена са сортовете със сбити гроздове и тези с нежна обвивка на зърната. В участъците с констатирана зараза от сиво гниене се препоръчват две третирания - първото в началото на прошарването на зърната, второто - преди фаза узряване.

Валежи със стопанско значение през следващия период не се прогнозират, което ще налага прилагане на повишени поливни норми при вторите култури и късните хибриди царевица. Падналите валежи в средата на август, с изключение на места в западните и централните райони, бяха под 10 л/м², които не доведоха до подобрение на нивата на влагозапасите в горните почвени слоеве. И през следващия период на много места в полските райони сухата почва ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица. През третото десетдневие на август започват агротехническите срокове за сеитбата на рапицата. Една от най-честите причини за закъсненията при провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на рапицата е засушаването в края на лятото.

Остава опасността от възникване на пожари, особено в случаите на неумело боравене с огън, както при едногодишните, така и при трайните насаждения. Задължително условие за техниката, работеща на полето, е двигателите с вътрешно горене да са снабдени с искрогасители.

 

Дукена Жолева

Агрометеоролог при НИМХ