Месец юли в Северозападна и Североизточна България се характеризираше с температури по-високи от климатичната норма и по-ниски в Южна България. Регистрираните валежи бяха от 31 l/m2 в Добрич до 107 l/m2 във В. Търново.

Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха в граници от 21.3ºС в София, до 25.5ºС в Сандански. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за месеца бяха отрицателни в Южна България, а също и в областите Видин, Плевен, Русе и Шумен, като варираха между -0.1ºС в Сандански и Русе до -0.7ºС във Видин, фиг.1. По-топло, в сравнение с нормата е било в Добруджа, по Черноморието и в Северозападна България, с изключение на Видин. Средното отклонение на температурата за периода е положително и е 0.1ºС. През първото и трето десетдневие на месеца бяха отчетени средни денонощни температури на въздуха по-високи от 25ºС в Северозападна и Централна Северна България. В станциите по поречието на Дунав, както и във Враца, Монтана, Кнежа, Елхово и Сандански бяха отчетени максимални температури на въздуха по-високи от 35оС. При тези температурни условия темповете на развитие на земеделските култури през първото и трето десетдневие бяха ограничени от високите температури предизвикващи стрес.

Акумулираните суми от активни температури са от 2198ºС в София и Софийското поле, до 2795ºС в Сандански. Освен в Сандански, високи температурни суми са акумулирани още в Северозападна България и по поречието на р. Дунав – в станции Лом, Свищов, Оряхово, Русе, Силистра, а също и в Хасково и Пловдив. Най-ниски темпове на нарастване на сумата от активните температури са отчетени в Кюстендил, Казанлък, Добрич, Разград и Шумен. Тези суми са по-високи от нормата за периода с от 107ºС в Сандански, до 398ºС в Добрич.

В началото на периода 5-11 август се прогнозира слабо понижение на температурите на въздуха. Има вероятност за слаби, краткотрайни превалявания. В средата на седмицата температурите ще се повишат, като максималните ще достигнат 35-38ºС. В края на периода се прогнозира временно увеличение на облачността, слабо понижение на температурите и вероятност за превалявания. Към средата на периода прогнозата е максималните температури да достигнат и надминат стойности, предизвикващи топлинен стрес.

През периода при посевите със слънчоглед ще се наблюдава узряване на семената. При царевицата в полските райони на страната, в зависимост от хибридите ще се наблюдават различни фази – при средно ранните ще протича фаза млечна зрелост, а при ранните – восъчна и пълна зрелост. При овощните видове ще продължи наедряването на плодовете, узряване и прибиране при праскови, сливи, круши и ябълки.

Отчетените през месеца валежи варират в широки граници. Най-значителни количества бяха отчетени във В. Търново, 107 l/m², Благоевград, 99 l/m², Сливен, 88 l/m², Ловеч, 86 l/m², Кюстендил, 79 l/m² и Кърджали, 76 l/m², фиг. 3. В тези райони валежните количества са най-големи и бяха с най-голяма интензивност. Под 50% от климатичната норма за месец юли бяха валежите в Добрич и Елхово, а на отделни места в Централна България, измерените валежи превишаваха климатичната норма.

Поради неравномерното разпределение на валежите във времето и пространството, състоянието на водните запаси в почвата се различават в различните райони на страната. При измерването на почвената влажност в края на второто десетдневие на месеца в агрометеорологичните станции на НИМХ, не беше регистрирано екстремно почвено засушаване, но в районите на Югоизточна България и част от Тракийската низина и централна Северна България, както и в Софийското поле и района на Сандански е отчетено силно засушаване. Независимо от падналите големи количества валежи в Благоевград и Кюстендил, както и в Шабла и Добрич, през част от второто и трето десетдневие на юли бяха регистрирани 10 и повече последователни дни без валеж или такъв под 1 l/m².

Прогнозата за топло време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия.

Ново! Информация за условията за извършване на агротехнически мероприятия в 50 пункта може да намерите на сайта на секция „Агрометеорология“ http://agro.meteo.bg/bg

                                                                                                            Проф. д-р В. Казанджиев

                                                                                                            Доц. д-р В. Георгиева

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Искаме хладилници за реколтата, моли Виолета Златева от синдиката на самонаетите

Камари салати от Петрич загиват

Искаме хладилници за реколтата, моли Виолета Златева от синдиката на самонаетите

Камари с български салата, лук, репички погиват, защото няма кой да ги купи. За това изплака пред „Телеграф” Виолета Златева, председател на Синдиката на самонаетите и неформалните работници „Единство”.