АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ ПРЕЗ ПЕРИОДА 26.08 – 01.09 2019 г.

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ УСЛОВИЯ ПРЕЗ ПЕРИОДА 26.08 – 01.09 2019 г.

ПРОДЪЛЖАВА ТОПЛОТО И СУХО ВРЕМЕ

Агрометеорологичните условия в края на второто и началото на третото десетдневие на август, носеха отпечатъка на топлото и сухо време, характерно за м. август, според климатичните норми. Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха в граници от 21.7ºС в Казанлък, до 25.9ºС в Сандански.

Температурите през изтеклата седмица бяха по-високи от нормата с до 2.4ºС, но имаше и места където средните денонощни температури бяха по-ниски от многогодишната норма- Казанлък, Хасково, Кърджали и Елхово. В повечето райони на страната не бяха регистрирани валежи, а там където имаше, те бяха без стопанско значение от 0.3 l/m² във В. Търново до 5.5 l/m² в Пловдив. Изключение правеха няколко станции в Южна България, Кърджали-41 l/m², Хасково-18 l/m² и Елхово-13 l/m². През периода 16-22.08 почти повсеместно средните денонощни температури на въздуха бяха по-ниски от 25ºС, с изключение на районите по поречието на р. Дунав и Югоизточна България. В останалите райони средите денонощни температури бяха с няколко десети до 2-3ºС по-ниски.

Максималните температури на много места в страната бяха по-високи от 35ºС –Пловдив, Сандански, Кежа, Ивайло, Чирпан, Ст. Загора, Карнобат, Хасково, В. Търново и Благоевград. Най-високата максимална температура беше измерена в Сандански – 37ºС При тези условия, температурите на въздуха в посочените райони имаха неблагоприятно въздействие върху растежа на късните зърнени и зеленчукови селскостопански култури.

Акумулираните суми от активни температури на много места в страната достинаха и надхвърлиха 3000ºС, а стойностите им варираха от 2667ºС в Софийското поле до 3662ºС в Сандански. Високи температурни суми над 3000ºС са акумулирани още по поречието на р. Дунав в станциите Свищов, Русе и Силистра, както и в Хасково, Пловдив и Ст. Загора. Най-ниски отклонения на сумата от активните температури са отчетени отново в Сандански-150ºС и Благоевград-160ºС, а най-високи са отклоненията от нормата във Варна-400ºС и Добрич 460ºС.

През периода 26 август – 01 септември се прогнозира предимно слънчево време, като около и след пладне в низините ще бъде горещо. Ще духа слаб, в Северна и Източна България до умерен вятър от изток-североизток. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планините и планинските райони. В понеделник са възможни незначителни краткотрайни превалявания. Преобладаващите максимални температури в началото на седмицата ще са между 31 и 36ºС, след което от изток ще започнат постепенно да се понижават, но в по-голямата част от страната ще се задържат над 30°.

През периода при царевицата ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост, в зависимост от ранозрелостта на хибридите. Слънчогледът масово е приключил фенологичното си развитие.

При овощните култури, в зависимост от тяхната ранозрелост се наблюдаваа зреене на плодовете и прибиране на реколтата от тях. При десертните сортове лозя до края на периода ще се наблюдава узряване, а при червените винени сортове ще се осъществява прошарване на зърната.

Отчетените от началото на месеца валежи варират в граници от нула до 119 l/m² в Кърджали, 45 l/m² в София и 40 l/m² в Разград. Под 50% от климатичната норма за месец август остават сумите на валежите в почти всички райони на страната, а за изминалата седмица те бяха без стопанско значение от 0.3 до 5.5 l/m², изключение правят Кърджали-41 l/m² Хасково-18 l/m² и Елхово-13 l/m² .

Топлото време е причина за интензивно изпарение, а активната вегетация на селскостопанските посеви засили бързото изчерпване на водните запаси в почвата от всички слоеве. Стойностите на водните запаси в слоя 0-20 cm в зависимост от типа на почвата са в граници 32-68% от ППВ (пределна полска влагоемност), в слоя 0-50 cm са 33-77% от ППВ, а за почвения слой 0-100 cm са в рамките на 35-87% от ППВ. В повечето райони на страната броят на дните без валеж е от 10 до 18. Степента на засушавне в слоя 50-сантиметровия почвен слой е силно и е необходимо прилагане на завишени поливни норми при зеленчуквите култури късно производство.

Прогнозата за топло време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия.

Внимание! Продъжаващото топло и сухо време с максимални температури по-високи от 35ºС и отсъствието на валежи, както и силно намалените водни запаси в почвата, в повечето райони на страната продължават да поддържат високо нивото на риск от възникване на пожари в резултат на неумело боравене с огън, както в земеделските, така и горските райони на страната.

Ново! Информация за условията за извършване на растително-защитни мероприятия в 50 пункта от територията на страната може да намерите на сайта на секция „Агрометеорология“ в НИМХ - http://agro.meteo.bg/bg Информацията се обновява всеки ден в 03h местно време.

 

                                                                                                            Проф. д-р В. Казанджиев

                                                                                                            Доц. д-р В. Георгиева

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.