0

А грометеорологичните условия в края на второто и началото на третото десетдневие на август, носеха отпечатъка на топлото и сухо време, характерно за м. август, според климатичните норми. Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха в граници от 21.7ºС в Казанлък, до 25.9ºС в Сандански.

Агрометеорологичните условия в края на второто и началото на третото десетдневие на август, носеха отпечатъка на топлото и сухо време, характерно за м. август, според климатичните норми. Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха в граници от 21.7ºС в Казанлък, до 25.9ºС в Сандански.

Температурите през изтеклата седмица бяха по-високи от нормата с до 2.4ºС, но имаше и места където средните денонощни температури бяха по-ниски от многогодишната норма- Казанлък, Хасково, Кърджали и Елхово. В повечето райони на страната не бяха регистрирани валежи, а там където имаше, те бяха без стопанско значение от 0.3 l/m² във В. Търново до 5.5 l/m² в Пловдив. Изключение правеха няколко станции в Южна България, Кърджали-41 l/m², Хасково-18 l/m² и Елхово-13 l/m². През периода 16-22.08 почти повсеместно средните денонощни температури на въздуха бяха по-ниски от 25ºС, с изключение на районите по поречието на р. Дунав и Югоизточна България. В останалите райони средите денонощни температури бяха с няколко десети до 2-3ºС по-ниски.

Максималните температури на много места в страната бяха по-високи от 35ºС –Пловдив, Сандански, Кежа, Ивайло, Чирпан, Ст. Загора, Карнобат, Хасково, В. Търново и Благоевград. Най-високата максимална температура беше измерена в Сандански – 37ºС При тези условия, температурите на въздуха в посочените райони имаха неблагоприятно въздействие върху растежа на късните зърнени и зеленчукови селскостопански култури.

Акумулираните суми от активни температури на много места в страната достинаха и надхвърлиха 3000ºС, а стойностите им варираха от 2667ºС в Софийското поле до 3662ºС в Сандански. Високи температурни суми над 3000ºС са акумулирани още по поречието на р. Дунав в станциите Свищов, Русе и Силистра, както и в Хасково, Пловдив и Ст. Загора. Най-ниски отклонения на сумата от активните температури са отчетени отново в Сандански-150ºС и Благоевград-160ºС, а най-високи са отклоненията от нормата във Варна-400ºС и Добрич 460ºС.

През периода 26 август – 01 септември се прогнозира предимно слънчево време, като около и след пладне в низините ще бъде горещо. Ще духа слаб, в Северна и Източна България до умерен вятър от изток-североизток. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планините и планинските райони. В понеделник са възможни незначителни краткотрайни превалявания. Преобладаващите максимални температури в началото на седмицата ще са между 31 и 36ºС, след което от изток ще започнат постепенно да се понижават, но в по-голямата част от страната ще се задържат над 30°.

През периода при царевицата ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост, в зависимост от ранозрелостта на хибридите. Слънчогледът масово е приключил фенологичното си развитие.

При овощните култури, в зависимост от тяхната ранозрелост се наблюдаваа зреене на плодовете и прибиране на реколтата от тях. При десертните сортове лозя до края на периода ще се наблюдава узряване, а при червените винени сортове ще се осъществява прошарване на зърната.

Отчетените от началото на месеца валежи варират в граници от нула до 119 l/m² в Кърджали, 45 l/m² в София и 40 l/m² в Разград. Под 50% от климатичната норма за месец август остават сумите на валежите в почти всички райони на страната, а за изминалата седмица те бяха без стопанско значение от 0.3 до 5.5 l/m², изключение правят Кърджали-41 l/m² Хасково-18 l/m² и Елхово-13 l/m² .

Топлото време е причина за интензивно изпарение, а активната вегетация на селскостопанските посеви засили бързото изчерпване на водните запаси в почвата от всички слоеве. Стойностите на водните запаси в слоя 0-20 cm в зависимост от типа на почвата са в граници 32-68% от ППВ (пределна полска влагоемност), в слоя 0-50 cm са 33-77% от ППВ, а за почвения слой 0-100 cm са в рамките на 35-87% от ППВ. В повечето райони на страната броят на дните без валеж е от 10 до 18. Степента на засушавне в слоя 50-сантиметровия почвен слой е силно и е необходимо прилагане на завишени поливни норми при зеленчуквите култури късно производство.

Прогнозата за топло време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия.

Внимание! Продъжаващото топло и сухо време с максимални температури по-високи от 35ºС и отсъствието на валежи, както и силно намалените водни запаси в почвата, в повечето райони на страната продължават да поддържат високо нивото на риск от възникване на пожари в резултат на неумело боравене с огън, както в земеделските, така и горските райони на страната.

Ново! Информация за условията за извършване на растително-защитни мероприятия в 50 пункта от територията на страната може да намерите на сайта на секция „Агрометеорология“ в НИМХ - http://agro.meteo.bg/bg Информацията се обновява всеки ден в 03h местно време.

 

                                                                                                            Проф. д-р В. Казанджиев

                                                                                                            Доц. д-р В. Георгиева