Първата половина на предходния период се характеризираше с поднормени температури и валежи, а втората с нормализиране на температурите и по-сухо време.

Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха между 17.6ºС в София и 21.8ºС в Лом. Не бяха отчетени никъдв средни денонощни температури на въздуха по-високи от 25ºС.

Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за периода бяха отрицателни и варирха между -0.7ºС в Бургас и -3.6ºС в Бургас, което свидетелства за по-хладно в сравнение с климатичните норми време, фиг.1. Средното отклонение е -2.5ºС, като най-ниски са стойностите на отклоненията по Черноморието, в Югоизточна България и в района на Лом. Тези температурни условия слабо забавиха темповете на развитие на земеделските култури.

Акумулираните суми от активни температури са от 1885ºС в София и Софийското поле, до 2420ºС в Сандански. Освен в Сандански, високи температурни суми са акумулирани още в Северозападна България и по поречието на р. Дунав - Свищов, Оряхово, Русе и Силистра а най-ниски са стойностите на сумата от активните температури в Кюстендил, Казанлък, Карнобат, Добрич, Разград и Шумен. Тези суми са по-високи от нормата за периода с от 96ºС в Сандански, до 369ºС в Добрич. През периода се промени тенденцията и отклоненията в някои райони, характеризиращи се с по-високи стойности през този период намаляха, например Сандански.

Така температурните условия през периода останаха малко под нормата, а при тези условия вегетационните процеси протичаха с леко забавени темпове. Това беше много благоприятно при растенията, които бяха в етап на опрашване.

През периода при посевите със слънчоглед ще се наблюдава наливане на семената. При царевицата в полските райони на страната, в зависимост от хибридите ще се наблюдават различни фази – от цъфтеж и изсвиляване при късните хибриди до фаза млечна зрелост при ранните хибриди. През третото десетдневие на юли при полския фасул ще протича фаза узряване, при памука ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж. При овощните видове ще продължи наедряването на плодовете и узряване при праскови, сливи, кайсии, круши и ябълки.

В началото на периода 22-28 юли се прогнозира температурите да се повишат и максималните през втория ден ще бъдат предимно между 31º и 36ºС. Във вторник и сряда отначало над Източна България, по-късно и в други райони из страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, възможни са и градушки, а на места в Източна и Централна Северна България явленията ще бъдат интензивни. В западната половина от страната от северозапад, в източната - от североизток, ще проникне сравнително хладен въздух. В четвъртък ще преобладава слънчево време, но все още в следобедните часове в източните и планинските райони ще има краткотрайни валежи. В Западна България вятърът ще отслабне и ще започне повишение на температурите. В петък вероятността за валежи е малка, и в източните райони вятърът ще отслабне. Температурите ще се повишат още до края на седмицата.

Сумата на измерените валежи до 18 юли варираше в широки граници, като най-големи валежни количества са измерени в Благоевград - 90 l/m² , Сливен – 75 l/m² ,Кюстендил - 68 l/m², Пловдив - 62 l/m², Казанлък и Чирпан - 58 l/m². В тези райони валежните количества са най-големи и бяха с най-голяма интензивност, нанасяйки щети на земеделските култури, фиг. 3. В Северозападна и Югоизточна България падналите валежи бяха без стопанско значение. Най-малко валежи са паднали в районите на Враца, Лом, Оряхово, Свищов, Силистра, Добрич и Елхово – 1-3 l/m².

Поради неравномерното разпределение на валежите, състоянието на водните запаси в почвата се различават в различните райони на страната. В Северозападна България са отчетени 15 безвалежни дни и ако тази тенденция се запази в тези райони започва период на суша.

Прогнозата за топло, но променящо се време в средата на периода няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия – почвообработки и пръскания.

 

                                                                                                            Проф. д-р В. Казанджиев

                                                                                                            Доц. д-р В. Георгиева

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

€35 000 за най-скъпото вино

Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

Най-скъпото вино на света за миналата година не е нито италианско, нито френско, а еликсир от Унгария.

Безплатна регистрация на свинете в задния двор

Облекчава се режимът за регистрация на личните стопанства, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Дребните семена  се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Сеем карамфил и лобелия, за да ни радват напролет

Дребните семена се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Градинарите през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да
приближат откриването на летния сезон.