0

А грометеорологичните условия през първата половина на август придобиха типично летен характер в цялата страна с високи и почти изравнени стойности на средните денонощни температури и навсякъде по-високи от климатичната норма за месеца с 0,2 – 2,5 ºС, а температурите през изтеклата седмица бяха по-високи от нормата с 1,5 – 3,0 º.

Агрометеорологичните условия през първата половина на август придобиха типично летен характер в цялата страна с високи и почти изравнени стойности на средните денонощни температури и навсякъде по-високи от климатичната норма за месеца с 0,2 – 2,5 ºС, а температурите през изтеклата седмица бяха по-високи от нормата с 1,5 – 3,0 º.

Регистрираните валежи бяха от 0,4 л/м2 в Пазарджик до 7,2 л/м2 в Благоевград. Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха в граници от 23,2 ºС в Добрич до 28,7 ºС в Сандански. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за месеца бяха положителни в цялата страна, като за периода 1 - 15 август варираха между 0,2 ºС в Кърджали до 2,4ºС във Враца и Шумен (фиг. 1). По-топло в сравнение с нормата за август беше и през изминалата седмица в България, а положителните отклонения нараснаха и бяха от 1,4 ºС в Шумен, Хасково, Кърджали и Пловдив до 3,3 ºС във Враца и Ловеч. Средното отклонение на температурата за цялата страна през първата половина на август е положително и е 1,3 ºС. През периода 11 – 15.8. почти повсеместно средните денонощни температури на въздуха бяха по-високи от 25 ºС, с изключение на районите около станциите Видин, В. Търново, Разград, Шумен, Добрич, Шабла, Варна, Карнобат, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил и София - с няколко десети от градуса по-ниски. Максималните температури навсякъде в страната бяха от 35 ºС – Видин, Враца, Монтана, Шумен и Чирпан, до 29 ºС в Сандански. Високи максимални температури бяха измерени също и в  Благоевград, Ст. Загора и Елхово – над 37 ºС При тези условия температурите на въздуха оказваха неблагоприятно въздействие върху растежа на късните зърнени и зеленчукови селскостопански култури.

Акумулираните суми от активни температури навсякъде в страната достигнаха и надхвърлиха 2500 ºС и стойностите им варираха от 2539 ºС в Софийското поле до 3088 ºС в Лом. Високи температурни суми са акумулирани още по поречието на р. Дунав в станциите Оряхово, Свищов, Русе и Силистра, както и в Хасково и Пловдив – навсякъде по-високи 2900 ºС. Най-ниски темпове на нарастване на сумата от активните температури са отчетени в Сандански - със 100 ºС и Плевен със 150 ºС, а най-високи са били във Варна – 400 ºС и Добрич – 425,ºС.

През периода 19 - 25 август се прогнозира да бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има през почивните дни, но и тогава вероятността за валежи е малка. През повечето дни вятърът ще е слаб източен, в източната половина - до умерен от изток-североизток. Температурите ще се повишават и през втората половина от седмицата преобладаващите максимални ще са между 32 и 37ºС; по-ниски, до 27 - 29ºС ще остават по Черноморието.

През периода при слънчогледа ще  преобладава кафява и пълна зрелост. При среднокъсните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна зрелост, а при късните - наливане на зърното и млечна зрелост. Соята ще встъпи масово във фаза узряване.

В началото на третото десетдневие на август ранните бели винени сортове грозде в южните райони ще достигат технологична зрелост. При късните червени сортове ще се наблюдава прошарване на зърната.

Отчетените от началото на месеца валежи варират в широки граници. Най-значителни количества са измерени в Кърджали - 78 л/м², София - 45 л/м² и Разград - 40 л/м². Под 50% от климатичната норма за месец август остават сумите на валежите в почти всички райони на страната, а за изминалата седмица те бяха нищожно малки, в граници от 0,4 до 7,2 л/м².

Топлото време, силното изпарение и интензивната вегетация на селскостопанските посеви предизвикаха бързо изчерпване на водните запаси в почвата, особено в слоя 0 - 30 cм, но числените характеристики на това изменение ще бъдат представени през следващата седмица. Безспорно е обаче, че в агрометеорологичните станции на НИМХ, където в края на  юли беше регистрирано силно почвено засушаване - Югоизточна България и част от Тракийската низина, Централна Северна България и в Софийското поле и района на Сандански, най-вероятно сушата е преминала в по-висок стадий.

Прогнозата за топло и горещо време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия. През следващия седемдневен период се препоръчва извършването на напояване с увеличена поливна норма, особено при късните царевични хибриди, при зеленчуковите култури късно производство – домати, пипер и зеле.

Внимание! Прогнозираните високи стойности на средните и максималните температури, отсъствието на валежи и започналото силно засушаване на много места в страната продължават да поддържат високо нивото на риск от възникване на пожари в резултат на неумело боравене с огън както в земеделските, така и в горските райони на страната.

Ново! Информация за условията за извършване на растително-защитни мероприятия в 50 пункта от територията на страната може да намерите на сайта на секция „Агрометеорология“ в НИМХ – http://agro.meteo.bg/b.g Информацията се обновява всеки ден в 3 ч. местно време.

 

                                           Проф. д-р В. Казанджиев

                                           Доц. д-р В. Георгиева

                                           НИМХ