0

П ървото десетдневие на месец юли започна с високи температури, достигащи критични за някои физиологични процеси стойности и летни бури със значителни количества валеж на някои места в Централна България.

Първото десетдневие на месец юли започна с високи температури, достигащи критични за някои физиологични процеси стойности и летни бури със значителни количества валеж на някои места в Централна България.

Най-ниска беше средна денонощна температура на въздуха за периода в София 22.3ºС, а най-висока в Сандански 26.5ºС. Средноденонощни температури на въздуха по-високи от 27ºС бяха отчетени и по поречието на Дунав - Оряхово, Русе и Силистра. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за периода бяха положителни и превишаваха нормата с 0.5ºС във Видин и с 2.9ºС в Бургас и Добрич. Най-топло, в сравнение с климатичната норма е беше в Северна България – Лом, Враца, Добрич, Варна, Разград, Силистра, а по-хладно в Шабла, Пловдив и Пазарджик.

Акумулираните суми от активни температури са от 1762ºС в София до 2268ºС в Сандански. Освен в Сандански, високи температурни суми са акумулирани в Северозападна България и по поречието на р. Дунав - Свищов, Оряхово, Русе и Силистра а най-ниски са стойностите на сумата от активните температури в Кюстендил, Казанлък, Карнобат, Добрич и Шумен. Тези суми са по-високи от нормата за периода с от 119ºС в Сандански до 367ºС в Добрич. През периода продължи тенденцията за увеличение на тези отклонения в Североизточна България и в Черноморската зона.

В началото на седмицата температурните условия се характеризираха със средни денонощни температури на въздуха надвишаващи 25ºС почти във всички райони, с изключение на Североизточна България, Пловдив, Пазарджик и Кюстендил. Максималните температури на въздуха надвишаваха 35ºС в повечето станции, като в Сандански бе измерена максимална температура от 39ºС. През втората половина на седмицата температурите се понижиха и екстремно високи стойности не бяха отчетени, с изключение на Сандански. Така температурните условия се нормализираха. При тези условия вегетационните процеси протичаха с нормални темпове, в това число и  при растенията, които са в етап на опрашване.

През периода при всички царевични хибриди, в зависимист от продължителността на вегетационния период, ще протичат фазите цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата, както и формиране на зърното. При слънчогледа ще се наблюдават фазите цъфтеж и наливане на семената. При овощните видове ще се наблюдава фаза нарастване на плодовете, а при някои по-ранни сортове праскови, сливи, ябълки и круши ще протича и фаза узряване.

В началото на периода 15-21 юли се прогнозира времето да остане нестабилно като през първите дни от периода ще бъде ветровито с преобладаващ северозападен вятър. Ще бъде хладно за сезона с максимални температури между 21º и 26ºС. На места ще има и краткотрайни превалявания, а на отделни места - и гръмотевици. В средата на седмицата вероятността за валежи намалява, температурите ще се повишават. В петък ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планинските райони ще превали краткотрайно. Вятърът ще се ориентира от юг и повишението на температурите ще продължи. През почивните дни ще бъде предимно слънчево, около и след обяд горещо. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 30º и 35ºС.

Сумата на измерените валежи през първото десетдневие на юли варираше в широки граници, като най-големи валежни количества са измерени в Благоевград - 90 l/m2 , Кюстендил - 58 l/m2, Пловдив - 56 l/m2, Казанлък - 40 l/m2. В тези райони валежните количества са най-големи и бяха с най-голяма интензивност, нанасяйки щети на земеделските култури, фиг. 3. В Северозападна и Югозападна България падналите валежи бяха без стопанско значение. Най-малко валежи са паднали в районите на Монтана - 1 l/m2, Русе - 3 l/m2 и Враца - 4.2 l/m2.

Поради неравномерното разпределение на валежите, състоянието на водните запаси в почвата се различават в различните райони на страната. В Северозападна България са отчетени 9-10 безвалежни дни, което може да се счита за начало на засушаване.

Прогнозата за по-хладно и ветровито време в началото на периода в цялата страна няма да препятства работата на полето и прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия – почвообработки и пръскания.

     Проф. д-р В. Казанджиев

    Доц. д-р В. Георгиева