0

О т началото на август, агрометеорологичните условия в цялата страна се характеризираха с високи и почти изравнени стойности на средните денонощни температури и на много места по-високи от климатичната норма за месеца с 0.5-2.0ºС. Регистрираните валежи бяха от 2 l/m2 в Кюстендил и Сандански до 78 l/m2 в Кърджали.

От началото на август, агрометеорологичните условия в цялата страна се характеризираха с високи и почти изравнени стойности на средните денонощни температури и на много места по-високи от климатичната норма за месеца с 0.5-2.0ºС. Регистрираните валежи бяха от 2 l/m2 в Кюстендил и Сандански до 78 l/m2 в Кърджали.

Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха в граници от 21.6ºС в София, до 26.2ºС в Сандански. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за месеца бяха отрицателни в Северозападна, Централна Северна и Централна Южна България, като варираха между -0.1ºС в Шумен и Казанлък  до -1.0ºС в Оряхово. По-топло, в сравнение с нормата за август е беше в Североизточна с изключение на Видин и Югозападна България. Средното отклонение на температурата за цялата страна през първото десетдневие на август е положително и е 0.1ºС. През първото десетдневие на месеца никъде не бяха отчетени средни денонощни температури на въздуха по-високи от 25ºС. Максимални температури, по-високи от 35ºС също не са измерени никъде в страната. Най-високите максимални температури са измерени в Благоевград и Чирпан – малко над 28ºС, а в Сандански – 30.2ºС. При тези условия температурите на въздуха не окаваха неблагоприятно въздействие върху темповете на развитие на земеделските култури.

Акумулираните суми от активни температури са от 2370ºС в София и Софийското поле, до 2890ºС в Сандански. Освен в Сандански, високи температурни суми са акумулирани още в Северозападна България и по поречието на р. Дунав – в станциите Видин, Монтана, Лом, Оряхово и Свищов, както и във Враца, Кнежа, Плевен, Ловеч и В. Търново – навсякъде по-високи 2500ºС Най-ниски темпове на нарастване на сумата от активните температури са отчетени в София, Кюстендил, Казанлък, Добрич, Разград и Шумен. Сумите на активните температури са по-високи от нормата за периода със 164ºС в Кърджали, до 274ºС във Враца.

В началото на периода 12-18 август се прогнозира да бъде слънчево, около и след обяд в низините и горещо. Дневните температури ще се повишат и максималните във вторник и сряда ще са между 34 и 39°С, по-ниски, около 30°ще бъдат те по Черноморието. В сряда в северозападните райони ще се заоблачи. В четвъртък и петък температурите ще се понижат, повече в петък, когато максималните ще бъдат 29-34ºС. На места, от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. В отделни райони са възможни и по-интензивни явления. През почивните дни ще преобладава слънчево време. Вероятността за валежи намалява. Ще духа слаб северозападен вятър. В неделя и температурите слабо ще се повишат, и в по-голямата част от страната ще са над 30°С.

През периода при средноранните хибриди царевица ще се наблюдава млечна и преход към восъчна зрелост, а при късните хибриди ще се осъществява формиране на зърното. Ранните хибриди царевица приключиха развитието си. При посевите със слънчоглед ще се наблюдават различни степени на зрелост - жълта, кафява и пълна зрялост. До средата на август част от ранните бели винени сортове грозде ще достигат технологична зрелост.

Отчетените през месеца валежи варират в широки граници. Най-значителни количества бяха отчетени в Кърджали, 78 l/m², София, 43 l/m² и Разград 40 l/m², фиг. 3. Под 50% от климатичната норма за месец юли бяха валежите в почти всички останали райони на страната и бяха в граници от 2 до 22 l/m², което е значително по-малко от месечната норма.

Топлото време и интензивната вегетация на селскостопанските посеви предизвикаха бързо изчерпване на водните запаси в почвата, особено в слоя 0-50 cm. При последното измерване на почвената влажност в края на м. юли в агрометеорологичните станции на НИМХ не беше регистрирано екстремно почвено засушаване, но в районите на Югоизточна България и част от Тракийската низина и централна Северна България, както и в Софийското поле и района на Сандански е отчетено силно засушаване. В тези райони засушаването ще продължи да се задълбочава. Изключение в това отношение прави Софийското поле, където през първото десетдневи на август са измерени 43 l/m² валеж.

Прогнозата за топло и горещо време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия. През следващия седемдневен период се налага извършването на напояване, особено при късните царевични хибриди, при зеленчуковите култури късно производство – домати, пипер и зеле.

Внимание! Прогнозираните високи стойности на средните и максималните температури и започналото силно засушаване на много места в страната увеличават риска от възникване на пожари в резултат на неумело боравене с огън, както в земеделските, така и горските райони на страната.

Ново! Информация за условията за извършване на агротехнически мероприятия в 50 пункта от територията на страната може да намерите на сайта на секция „Агрометеорология“ в НИМХ - http://agro.meteo.bg/bg

Проф. д-р В. Казанджиев

Доц. д-р В. Георгиева

НИМХ