От началото на август, агрометеорологичните условия в цялата страна се характеризираха с високи и почти изравнени стойности на средните денонощни температури и на много места по-високи от климатичната норма за месеца с 0.5-2.0ºС. Регистрираните валежи бяха от 2 l/m2 в Кюстендил и Сандански до 78 l/m2 в Кърджали.

Средните денонощни температури на въздуха през периода бяха в граници от 21.6ºС в София, до 26.2ºС в Сандански. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за месеца бяха отрицателни в Северозападна, Централна Северна и Централна Южна България, като варираха между -0.1ºС в Шумен и Казанлък  до -1.0ºС в Оряхово. По-топло, в сравнение с нормата за август е беше в Североизточна с изключение на Видин и Югозападна България. Средното отклонение на температурата за цялата страна през първото десетдневие на август е положително и е 0.1ºС. През първото десетдневие на месеца никъде не бяха отчетени средни денонощни температури на въздуха по-високи от 25ºС. Максимални температури, по-високи от 35ºС също не са измерени никъде в страната. Най-високите максимални температури са измерени в Благоевград и Чирпан – малко над 28ºС, а в Сандански – 30.2ºС. При тези условия температурите на въздуха не окаваха неблагоприятно въздействие върху темповете на развитие на земеделските култури.

Акумулираните суми от активни температури са от 2370ºС в София и Софийското поле, до 2890ºС в Сандански. Освен в Сандански, високи температурни суми са акумулирани още в Северозападна България и по поречието на р. Дунав – в станциите Видин, Монтана, Лом, Оряхово и Свищов, както и във Враца, Кнежа, Плевен, Ловеч и В. Търново – навсякъде по-високи 2500ºС Най-ниски темпове на нарастване на сумата от активните температури са отчетени в София, Кюстендил, Казанлък, Добрич, Разград и Шумен. Сумите на активните температури са по-високи от нормата за периода със 164ºС в Кърджали, до 274ºС във Враца.

В началото на периода 12-18 август се прогнозира да бъде слънчево, около и след обяд в низините и горещо. Дневните температури ще се повишат и максималните във вторник и сряда ще са между 34 и 39°С, по-ниски, около 30°ще бъдат те по Черноморието. В сряда в северозападните райони ще се заоблачи. В четвъртък и петък температурите ще се понижат, повече в петък, когато максималните ще бъдат 29-34ºС. На места, от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. В отделни райони са възможни и по-интензивни явления. През почивните дни ще преобладава слънчево време. Вероятността за валежи намалява. Ще духа слаб северозападен вятър. В неделя и температурите слабо ще се повишат, и в по-голямата част от страната ще са над 30°С.

През периода при средноранните хибриди царевица ще се наблюдава млечна и преход към восъчна зрелост, а при късните хибриди ще се осъществява формиране на зърното. Ранните хибриди царевица приключиха развитието си. При посевите със слънчоглед ще се наблюдават различни степени на зрелост - жълта, кафява и пълна зрялост. До средата на август част от ранните бели винени сортове грозде ще достигат технологична зрелост.

Отчетените през месеца валежи варират в широки граници. Най-значителни количества бяха отчетени в Кърджали, 78 l/m², София, 43 l/m² и Разград 40 l/m², фиг. 3. Под 50% от климатичната норма за месец юли бяха валежите в почти всички останали райони на страната и бяха в граници от 2 до 22 l/m², което е значително по-малко от месечната норма.

Топлото време и интензивната вегетация на селскостопанските посеви предизвикаха бързо изчерпване на водните запаси в почвата, особено в слоя 0-50 cm. При последното измерване на почвената влажност в края на м. юли в агрометеорологичните станции на НИМХ не беше регистрирано екстремно почвено засушаване, но в районите на Югоизточна България и част от Тракийската низина и централна Северна България, както и в Софийското поле и района на Сандански е отчетено силно засушаване. В тези райони засушаването ще продължи да се задълбочава. Изключение в това отношение прави Софийското поле, където през първото десетдневи на август са измерени 43 l/m² валеж.

Прогнозата за топло и горещо време няма да препятства работата на полето, прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия. През следващия седемдневен период се налага извършването на напояване, особено при късните царевични хибриди, при зеленчуковите култури късно производство – домати, пипер и зеле.

Внимание! Прогнозираните високи стойности на средните и максималните температури и започналото силно засушаване на много места в страната увеличават риска от възникване на пожари в резултат на неумело боравене с огън, както в земеделските, така и горските райони на страната.

Ново! Информация за условията за извършване на агротехнически мероприятия в 50 пункта от територията на страната може да намерите на сайта на секция „Агрометеорология“ в НИМХ - http://agro.meteo.bg/bg

Проф. д-р В. Казанджиев

Доц. д-р В. Георгиева

НИМХ

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Браншовиците ще слагат ред в сортовете

Защитаваме марка Добруджанско масло от лавандула

Браншовиците ще слагат ред в сортовете

В Добруджа е учредена първата асоциация на производителите на лавандула, съобщи Агри.бг. Целта на сдружението е да сме обединени, за да се борим за по-добри условия, на които да продаваме, каза Петър Христов, председател на новосъздадената Национална асоциация на производителите на етерични масла.

Указанията за кандидатстване са публикувани на страницата на ДФ „Земеделие“

Фермерите получават до 90 хил. за малки кланици

Указанията за кандидатстване са публикувани на страницата на ДФ „Земеделие“

Указанията за отпускане на държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове” вече са публикувани на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Слагайте в паничката им жито, трици и слънчогледов шрот

Рецепти за хранене на дългоухите

Слагайте в паничката им жито, трици и слънчогледов шрот

Отбитите мъжки и женски зайци за угояване се разделят по пол и се отглеждат групово.

Когато зайчетата са по-малко в група, развиват се по-добре и достигат определеното живо тегло в по-ранна възраст.