0

Д Ф „Земеделие” ще подпомогне семейство Райка и Георги Димитрови от брациговското село Исперихово, съобщи пресцентърът на агрофонда.

ДФ „Земеделие” ще подпомогне семейство Райка и Георги Димитрови от брациговското село Исперихово, съобщи пресцентърът на агрофонда.

Решението е взето, след като семейството чрез медиите помоли за помощ, за да спаси стадото си от 400 овце от глад.
Причината е, че точно на Рождество Христово складовете с храна на семейната ферма пламнаха и огънят погълна запасите с храна за животните.


Телефон
Изпълнителният директор на фонда Васил Грудев се е свързал по телефона с пострадалите стопани веднага след това, научи „Телеграф”. ДФЗ стартира процедура за отпускане на индивидуална помощ de minimis на семейство Димитрови. Финансовата подкрепа ще компенсира фермерите за щетите, които огнената стихия нанесе на стопанството, унищожавайки целия фураж за животните - над 20 тона фуражи и близо 10 хил. бали слама.
De minimis
Чрез държавната помощ ще бъде осигурено изхранването на елитното стадо овце през зимния период, допълнил Грудев. Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis, не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895.75 лв.) за период от три данъчни години (2017–2019 г.).