0

П равилното хранене е от особено значение за растежа, развитието и бъдещата продуктивност на агнетата. Обикновено агнетата за угояване се отбиват на 40-45-дневна възраст и при достигане на живо тегло 10-12 кг.

Правилното хранене е от особено значение за растежа, развитието и бъдещата продуктивност на агнетата. Обикновено агнетата за угояване се отбиват на 40-45-дневна възраст и при достигане на живо тегло 10-12 кг.


Тези, които са предвидени за ремонт на стадото, се отбиват на 90-100-дневна възраст и живо тегло 25 кг. Непосредствено след отбиване агнетата трябва да се хранят със същите фуражи, с които са хранени до отбиването. След достигане на 18 кг живо тегло, агнетата се нуждаят от повече енергия и по-малко протеин.
Майки
През март особено внимание трябва да се обърне на лактиращите овце майки. Натоварването на организма е голямо и грижите трябва да бъдат насочени към едно правилно и балансирано хранене, което да осигури запазване на телесното състояние, получаване на повече мляко и нормален растеж на вълната, посочват от Националната служба за съвети в земеделието.


Основното количество мляко от овцете се получава напролет, когато все още се хранят на ясла. Първият период на лактацията продължава около 60 дни. Той започва след оагването. Храненето през първите дни след оагване е от голямо значение. Основен източник на хранителни вещества и витамини през оборния период е висококачественото сено. Нискокачествените груби фуражи не трябва да се дават на овцете майки.
Дажба
Дневно на овца трябва да се осигури 1,5-2 кг сено. Овцете майки се подхранват и с концентриран фураж от 0,4 – 0,6 кг в зависимост от млечността. При наличие на сочни фуражи (тикви, моркови, картофи и др.) може да се включат в дажбата до 2-3 кг на ден.
Козевъдство
Когато яретата се отглеждат заедно с майките, те бозаят по всяко време. Това често предизвиква нараняване на цицките на козите. За да се избегне това, след навършване на 15-дневна възраст може да се отделят яретата и да се пускат по 3 пъти дневно да бозаят. След втората седмица може да им се дават висококачествено сено и концентратна смеска. Растежът на яретата през първите месеци зависи изключително от млечността на козите майки. Подходящи концентрирани фуражи за тях са: пшеница, царевица, ечемик, трици, шротове. Сеното се дава на воля. Концентрираният фураж се увеличава постепенно и е добре да се залага трикратно или четирикратно.