Агнешкото и яйцата идват по нета за Великден (ОБНОВЕНА)

Агнешкото и яйцата идват по нета за Великден (ОБНОВЕНА)

БАБХ публикува списък със 170 БГ производители и преработватели търгуващи онлайн

Пресни яйца, агнешко и зеленчуци може да поръчат онлайн потребителите от проверени от агенцията по храните доставчици. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува списък със 170 български производители и преработвателни предприятия, които извършват онлайн търговия. Инициативата има за цел да улесни потребителите, като се дава възможност за директна доставка на пресни български продукти до адрес, съобщиха от санитарното ведомство.

За директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход засега в списъка са включени 54 фирми. От тях 30 са производители на яйца, като от последните най-много са записаните от област Габрово - 16, 7 са от Софийска област, като една е от столицата, По две са фирмите от областите Добрич и Търговище, а по една от – Благоевград, Перник и Стара Загора. От останалите доставчици от тази категория, които са общо 24, най-много – по 6 са записаните от областите Видин и София. Три са в Сливен, по две от Търговище и Варна и по една от Велико Търново, Бургас, Пазарджик, Перник и Ямбол.

За директни доставки с онлайн поръчка


на плодове и зеленчуци 38 са вписаните фирми,


сочат още данните от сайта на БАБХ. Най-много – 12 са от област Сливен, 6 са записаните от Благоевградско, по пет са от районите на София и Кюстендил, 3 са от Ямболско, по 2 от областите Стара Загора, Смолян и Перник и една от Ловешко.

Производители и търговци с посевен и посадъчен материал за онлайн доставки в списъка са 35. Най-много – 6 работят в района на Кюстендил, по 4 са фирмите от тази категория в областите Стара Загора, Благоевград, Перник и Монтана. По три са в Софийско и Пазарджишко и по две в Пловдивско и Ловешко.

Преработвателни предприятия


за суровини от животински произход в списъка са 42.

11 от тях са мандри, а 17 – за преработка на месо от от свине, дребни и едри преживни животни. По едно са предприятията за преработка на мед и пчелни продукти, на риба и за птиче, телешко и свинско месо. 3 са регистрираните фирми за пакетиране на яйца и 5 са кланичните пунктове за клане на птици, зайци, свине, дребни и едри преживни животни.

В списъка са събрани координатите на производители, регистрирани по Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Те произвеждат мляко и млечни продукти (кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, извара и масло), яйца, мед и обект за преработка на птиче, телешко и свинско месо.

Преработвателите, включени в списъка, обработват основни суровини от животински произход - кланици, месопреработватели, млекопреработватели и пакетажни за яйца.

Третата група производители предлагат плодове и зеленчуци, както и посевен и посадъчен материал. Всички селскостопански производители и преработватели, които вече са включени в списъка имат изискуемите регистрации по Закона за храните (ЗХ), където е приложимо - по Закона за ветеринарно-медицинската дейност (ЗВД) и Закона за защита на растенията (ЗЗР).

Бизнес операторите, които


искат да бъдат включени в списъка също трябва да имат регистрация

по ЗХ и ЗВД. Производителите на посевен и посадъчен материал трябва да са регистрирани като производители или търговци по ЗЗР.

Желаещите могат да изпратят координати за връзка на имейл адрес a_popnikolova@bfsa.bg. Задължително е да бъде отбелязан регистрационният номер на обекта. Необходимо е да бъдат посочени име на фирмата, телефон, електронна поща, линк към сайта си (ако разполагат с такъв) и асортимент за потребителите.

Четирите списъка могат да бъдат видяни на:

http://www.babh.government.bg/bg/Page/bylgarsko_proiszodstvo/index/bylgarsko_proiszodstvo/Българско%20%EF%BF%BD

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.