Агент Академик влиза в Карлуково, привижда му се Пеевски
2

Агент Академик влиза в Карлуково, привижда му се Пеевски

Батман, Супермен, Сталин, Светата инквизиция, Гешев и Цацаров набутани в нескопосан комикс на "Фрогнюз"

Кататоничен синдром – знаете ли какво означава? Дълго е за обяснение. Ако ви трябва кратката версия – отворете сайта „Фрогнюз“ и потърсете на името на д-р Димитър Попкутуев. Веднага ще ви стане ясно що за лудост е това.

Положението е тежко. Толкова тежко, че на Агент Академик наложително може да му се отвори път към Карлуково. Няма нужда да казва нищо. По разширените зеници ще го познаят. А ако отвори уста и започне да повтаря като в транс – Пеевски, „Магнитски“, „Рико“... и пак отначало, току-виж си спечелил и бонус – бяла риза с дълги ръкави. Връзват се на фльонга отзад.

Заболяването на Агент Академик, един от клонингите на журналиста Огнян Стефанов, е в напреднала фаза. Изразява се в постоянно вълнение и двойнственост на чувствата – неистова омраза към депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, но пълна тишина (мютизъм) или хвалещ рефлекс – към неговия благодетел Цветан Василев. Алкохолът не е обаче заместител на лекарствата. Ето защо Попкутуев и Агент Академик трябва да си направят график и да престанат да застъпват на смяна в дните, когато Огнян Стефанов се прави на журналист, ако не искат да ги възприемат като негови креатури.

Сряда, 20 ноември. Чакаме в сайта на изненадваща проверка да се появи създателят му Огнян Стефанов. В краен случай вместо него може да се появи ДС двойникът му - Агент Академик. В крайна сметка цъфва д-р Димитър Попкутуев. Маскиран като другите двама. Един наслагащ се образ, когато въздухът натежава от алкохолни изпарения. Този път докторът на Огнян Стефанов е зарязал библейските сюжети и се е прехвърлил на комиксите. Наред с Пеевски – този традиционен и общ за него и спонсора му кошмар - му се привиждат още Батман и Супермен. Както и Гешев и Цацаров. Неподражаемият стил на Стефанов обаче не може да бъде объркан. Изразява се в едно безкрайно и несвързано говорене, един вид пълнеж, в което се открояват някои ключови думи. В тази какафония пък се долавя далечният глас на спонсора Цветан Василев, който е злоупотребил с личния си пиар на фона на цялата му останала лудост му е втълпил, че балоните „Магнитски“ и „Рико“ са реалност, а не фикция. Натрапчиво внушение, но не истина.

Измисленият иск на банкера беглец Цветан Василев по Глобалния закон „Магнитски“ срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски дори не е разглеждан от US институциите. Всички твърдения в противното, разпространявани главно от финансирания от Василев сайт „Фрогнюз“, са измислици, целящи единствено и само да клеветят основния враг на Василев и другарите му олигарси – Пеевски. Това стана ясно още през юни от становище на бившия топагент на ФБР и настоящ управляващ директор на базираната във Вашингтон BGR Public Affairs Томас Лок. Поводът за становището тогава бе е поредната статия, пусната от сайта на агент Академик на ДС, за абсурдните обвинения на Василев срещу Пеевски. Памфлетът, чиято единствена цел е да продължи да се надува издишащият от всякъде балон с иска на банкера беглец по „Магнитски“, обаче трайно се е превърнал в колективна обсесия. До такава степен, че Цветан Василев и перодържеца му Огнян Стефанов пъчат мускули и обвиняват САЩ, че са ги излъгали. Нищо ново под слънцето, впрочем. Всеизвестни са руските връзки на Василев с олигарха Константин Малофеев и тукашните проводници на чуждо влияние с цел геополитически завой на стараната ни. Провалените амбиции на фараона и руските му партньори и ментори имат опасни проекции, на фона на които разлистването на комиксите изглежда като невинна лудост.

„Чакахме Батман и Супермен - получихме Гешев, Цацаров и Пеевски“, подхваща доктор Попкутуев спуснатата от благодетеля му седмична мисия. И после става мазало, защото „клиентът“ на Карлуково изсипва върху клавиатурата с голямата лопата всичките си фикции на едно.

Публично обявените мотиви на Стефанов да се трансформира ту в Борис Незнамкойси, ту в доктор Димитър Попкутуевнезнамкойси, са едно, но истинските са съвсем друго нещо и в случая те са по-важните. Изразяват се в очакването спонсорът Цветан Василев да бъде благосклонен към тези, които са му се подложили и да мачка опонентите и неудобните. Досега банкерът беглец работи по този начин и няма нужда някой да признава това - то е очевидно. Всички критици на крупния аферист са „клиенти“ в жабешкия сайт и съответно – никой от поддръжниците на банкера беглец го няма там. Тези, които като побратима на Огнян Стефанов - Илиян Василев, по-известен с двойните си агентурни ДС имена Сашо и Драган, са минали формално през проверката и са „изпрани“, за да продължат в същия дух.

Постът топ банкер през „мандата“ на Цветан Василев като фараон се сдоби с толкова правомощия, че се превърна в най-важния в страната на Огнян Стефанов. Това го прави своеобразен тиран, погледнато през древногръцкото разбиране за неограничена власт. Агент Академик е разтворил дебелите книги и е прочел за „синдрома на хюбрис“. Кататоничният синдром е на друга страница в досието му. Не е пожелал, не е стигнал дотам. По-напред обаче трябва да се отбие в Карлуково, а не в кварталната кръчма. Там вече проучват епохалния му труд за Батман, Супермен, Сталин и Светата инквизиция, в който има набъркани и много реални лица. Които стоят в публичното пространство с имената и действията си, а не с шизофренните си превъплъщения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.