Агент Академик иска да е шеф в сянка на БНР, за да тиражира от сутрин до вечер фейкове за Пеевски
2

Агент Академик иска да е шеф в сянка на БНР, за да тиражира от сутрин до вечер фейкове за Пеевски

Имаме новина – Агент Академик слуша радио. Досега слушаше само спонсора си Цветан Василев и наставниците си от бившата ДС, но нещо се прецака в главата след дългите новогодишни дистанционни наздравици с шефа му и превключи на друга вълна.

Агент Академик е дебелокож тип, който някога, в далечното минало, е бил журналист. Пропусна срока да се кандидатира за шеф на БНР, а и не отговаря на критериите. Затова пък може да е шеф в сянка. Или поне му се иска да е такъв. Вече направи репетиция – като редактира в свободен стил предаването на Силвия Великова по БНР и допълни репликите на участниците в него така, както му изнася на него. Какво ли би се получило наистина, ако имаше властови ресурси да нарежда на водещите и поканените какво и как да говорят, вместо да им суфлира? Вероятно от сутрин до вечер „неговото” национално радио щеше да излъчва фейкове по адрес на депутата и издател на „Телеграф медиа” Делян Пеевски, защото това е тясната специалност на "журналиста" Огнян Стефанов.

Агент Академик, въпреки всичките му претенции, е платен говорител на един беглец от правосъдието. Нека не се безпокои как се финансират изданията на „Телеграф медиа”, защото всичко около нас е прозрачно. Не така обаче стоят нещата около неговия личен сайт „Фрогнюз”, който е буквално една бездънна касичка, в която се наливат пари. Агент Академик знае по-добре от всеки как и от кого се финансира това поръчково мероприятие и неслучайно се прави на страничен наблюдател на „Фрогнюз”, но когато го налегнат мрачни мисли за празния му търбух и го присърбят ръцете, се захваща да напише някой опус, изпълнен с библейски прозрения и спомени за прочетени книги. Агент Академик много внимава коя от ръцете му го сърби. Ако е дясната – това е знак, че ще има белградски транш. Присърби ли го лявата – ще има да дава. А това той хич не обича да го прави. Имаше един вестник – „Торнадо”, лека му пръст! Отиде си заедно със съмненията за умишлен фалит и с една камара неплатените заплати и осигуровки на работещите там. Но Агент Академик има амнезия и предпочита да говори за вестник „Сега”, вестник „К” и за други издания, с които няма нищо общо. При това, правейки се на по-голям разбирач от всички останали. Така например той задочно упрекна главната редакторка на „Сега” Теодора Пеева в лъжа, след като самата тя в началото на декември м. г. обясни каква е причината всекидневникът на газовия барон Сашо Дончев да се трансформира. А може би притесненията на Огнян Стефанов идват от обявените намерения за "модерна дигитална медия", която по всяка вероятност ще конкурира мижавия му сайт? Може би Агент Академик трябва да търси у себе си причината за провала на всички негови журналистически начинания, защото е индивидуален играч, при това доста посредствен.

Публична тайна е, че този издател има лоша репутация, затова и никой не иска да си има вземане-даване с него. Приятелите на Агент Академик също са като две капки вода – виждате Соня Колтуклиева, мислите си за Люба Кулезич, а по средата – Агент Сашо/Драган, познат още като Илиян Василев. Този камерен духов оркестър изпълнява само парчетата, които спонсорът очаква. А някои от тях дори ги филмира. Имаше един Кевин Буут, скоро не се е мяркал насам. Може да е получил някоя друга сенчеста частна поръчка.

Като стана дума за живот като на кино - гледали ли сте филма „Ирландеца”? Ако да, значи имате нещо общо с Агент Академик. И това май е единственото, което ви свързва с този човек, ако не питаете топли чувства към бившата Държавна сигурност, или ако вие или ваши близки сте потърпевши от нея. Няма по-нагли същества от доносниците, явочниците и останалите персонажи, които днес се преструват на морализатори. А Агент Академик е от най-изявените. За човек, който се преструва, че се вълнува от притчи, му липсва най-много смирение. Но когато си се продал на нечисти интереси, не плащаш дан на общественото мнение. Слушаш и получаваш.

Тежко и горко на българската журналистика, ако оядени типове с прояден ДС морал се присламчват към тази професия с идеята за лично обогатяване. Каквото и лошо да се каже за такива печалбари, все ще е вярно. Хубавото е, че журналистите в сянка с доноснически манталитет са безвъзвратно минало, каквото и колкото и да си въобразяват за себе си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.